Under torsdagen och fredagen är det Mälartinget i Nyköping, "Mälardalsrådets främsta mötesplats för storregional samverkan". Dags för viktiga aktörer i Mälardalsregionen att sätta sig ner, träffas och umgås, byta tankar och funderingar, förhandla och nätverka. Inför detta skulle det kunna vara på sin plats att göra en genomlysning och sätta en diagnos och fundera över hur vårt hörn av Sverige mår, egentligen. Det finns nämligen en del orosmoln på himlen.
Sörmland ligger som landskap bra till på så sätt att vi har närheten till Stockholm, landets största tillväxtregion. Att åka tåget från centralstationen i huvudstaden till hjärtat av Sörmland tar lika lång tid som att pendla in till staden från delar av skärgården eller vissa förorter. Det finns goda möjligheter för utbyte, pendling, för företag som skulle kunna ta del av den större marknaden och växa sig starka och göra hela Mälardalen till en tillväxtregion.
Men detta fungerar i dag inte så bra som det skulle kunna göra. Företagandet i länet är under rikssnittet. Arbetslösheten är lite högre. Det startas något färre nya företag i Sörmland jämfört med landet i stort. Färre har en högskoleutbildning och vi betalar mer i skatt. Företagen här ligger dåligt till, på plats 16 av 21 i Tillväxtverkets stora undersökning om internationaliserade företag. Mindre export och färre som delar i ett internationellt samarbete.
Så borde det inte vara. Sörmland har mycket på sin sida. Ändå klarar vi inte av att komma över rikssnittet i en rad faktorer som har med utveckling och tillväxt att göra. En bidragande orsak kan vara svårigheten att vrida sig ur en strukturomvandling och komma ut stärkt på andra sidan. Många städer och kommuner i länet har traditionellt förlitat sig på den klassiska arbetarkulturen. Att jobba i fabriker och rösta på Socialdemokraterna. Färre i länet än i riket i stort sade sig vare sig vilja – eller tro – att de kunde studera vidare efter grundskolan. Kanske för att man en gång i tiden lätt kunde hitta ett jobb i alla fall. Stora industrier som tidigare låg i länet skänkte trygghet och arbetaridentitet. De stora varselvågorna har drabbat stora delar av Sörmland hårt.
Det är dags nu för oss att hitta en väg ut ur detta. Dags att ta nästa steg i en ny sorts ekonomi. Digital infrastruktur som krymper gränser och möjliggör arbete på distans nära huvudstaden. Goda tågförbindelser som kopplar ihop länet. Öppenhet från lokalpolitikernas sida om vad vi har idag och vad vi kan satsa på att skapa goda förutsättningar för i morgon. Det är frågor som borde diskuteras när Mälarens aktörer möts.
Hanna Marie Björklund