Det är få faktorer som talar emot att det ska kunna gå bra för Tystberga – veckans fokus i serien SN på plats. Det forna stationssamhället med sina drygt 800 invånare har i stället en hel del som talar för framtiden. Det mesta är upp till invånarna själva, eftersom förändring och utveckling kräver lokalt engagemang.
Tågen stannar förvisso inte längre vid stationen. Men de kan komma att göra det i framtiden. Allt beror på Ostlänkens nya dubbelspår och vad som händer med den gamla banan. Finns det något intresse för att driva pendlartrafik längs småstationerna Tystberga, Lästringe och Västerljung för vidarebefordran till Vagnhärad och snabbtågen? Det finns en del att vinna utvecklings- såväl som miljömässigt. Färre skulle, exempelvis, vara utlämnade till att pendla med bil alla dagar i veckan. Detta i en miljö där många nyinflyttade har yrkesmässiga kopplingar till Stockholm.
Det handlar inte bara om en trafik från, utan också till. Den sörmländska naturen finns där, runt knuten, att upptäcka, uppleva och utveckla.
Under prästen och debattören Kjell Wiklunds ledning har Tystberga fått en ny mötesplats inne i tätorten. Träffpunkt Tystberga står öppet för allt från folkbildning till kultur. Biblioteksböcker samsas med biljardbollar och en och annan bulle. Träffpunkten kan bli ett litet nav som mycket kan börja snurra kring.
Det kräver å andra sidan en stark allians med lokalt driftiga krafter. Den lokala företagarföreningen har stått för mycket av handlingskraften i bygden under 2000-talet. I dag har föreningen cirka 60 medlemmar och består av många mindre företag med vitt skilda verksamhetsområden. Från blästring till bokförlag, restauranger till rörarbeten.
Peter Eklund, före detta utvecklingsdirektör och omvärldsanalytiker på länsstyrelsen, höll nyligen ett intressant föredrag för Tystbergaborna på den nya träffpunkten. Det finns, menar Eklund, en outnyttjad potential i landsbygdens Sörmland. Här växer nya produkter och tjänster fram ur mer traditionella gröna näringar. Det är många kvinnor som startar eget – och det är nya affärer byggda på en modern, uppkopplad, värderingsmedveten livsstil med mat, hälsa och upplevelser i fokus. Här finns möjligheter och förmåga.
Medan den glest befolkade landsbygden klarar sig ganska väl i urbaniseringens tider är det de mindre tätorterna som har tagit stryk. Platser som en gång var centrum för nära service, får i dag kämpa för att hålla i gång kundflödena. Att ha kvar sin livsmedelsbutik är en bedrift i sig. Med ett eller flera matställen, en mack och andra servicepunkter där invånarna samlas, ja då är förutsättningarna att växa ganska hyfsade.
Tystberga kan med gott fog göra mer väsen av sig än i dag. Det är inte långt till E4:an. Det är inte långt till Stockholm. Och i den digitala världen är det inte långt någonstans, när det väl går att färdas med fiberfart.