Terrorn utmanar vårt rättstänkande

Regeringens strategi mot terrorism är en början, men det kommer krävas mer än så.

ta87bec5.jpg

ta87bec5.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2015-08-29 05:12
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det finns en hel del vettigt i den strategi mot terrorism som regeringen presenterade i fredags morse. Vi lever i en tid där konventionella krig är sällsynta, men där krig i andra former skapar massiva kriser som leder till omfattande lidande och driver människor på flykt.

Flyktingströmmarna bort från striderna i Irak och Syrien är omfattande. I dagarna har vi sett vilket tryck som nu också nått EU:s gränser, trots stater som Libanon redan har tagit emot enormt många.

I Irak och i Syrien har islamistiska terrorister bildat egna arméer, utan en egen stat att utgå ifrån. Med stöd av rika bidragsgivare och resterna av förre diktatorn Saddam Husseins inre krets har regionens inre kaos öppnat för framväxten av Daesh eller IS som det också kallas.

Samtidigt rekryteras stadigt nya terrorister från Europa, däribland Sverige, till terrorgrupperna. Daesh eller IS bedriver omfattande terror med ett ideologiskt rättfärdigande av folkutrotning och massavrättningar. Det påminner starkt om vad nazismens SS-trupper utförde i andra världskrigets Europa.

IS kan sägas föra ett totalt krig mot tvåflodslandets mångfald. Makabra avrättningar, strategiskt sanktionerade våldtäkter och andra övergrepp mot de andra – allt från kristna och yazider till shiiter och homosexuella – är kärnan i en ny ordning. Brott mot mänskligheten ses som en helig handling.

Ansvarige ministern Anders Ygeman (S) säger sig vilja stoppa missbruket av svenska pass. Han säger sig vilja kriminalisera själva anslutningen till en terrororganisation, inte bara dess dåd. Radikalisering, finansiering och rekrytering ska bekämpas. Detta framstår som allt annat än blockskiljande frågor. I regeringens strategi saknas detaljerna. Vägen från politisk ambition till verksamma resultat är lång.

Ska svenska medborgare som lämnar landet för att strida för IS ställas inför rätta om de försöker återvända? Ja, moraliskt sett är detta inte svårt att bejaka. IS vår tids SS och ska bedömas därefter. Juridiskt är det knepigare. Det är gärningar som ska vara kriminella, inte åsikter.

Den som deltar i terrorns mördande och övergrepp ska veta att det i Sverige väntar "åtal och fängelse", lovar inrikesminister Anders Ygeman (S). Rättssamhället kräver samtidigt att ett brott ska bevisas. Det ska vara klargjort att individen har begått faktiska övergrepp och mord. Alternativet är att göra det brottsligt att ansluta sig till en terrorgrupp eller planera en resa dit, men även detta ska bevisas. Det här är en svårare utmaning för riksdag, regering och rättsväsende än det verkar som.

Det finns mer ändå att fundera på. Hur ska den svenska psykvården klara av att möta människor med svåra traumatiska problem som följer i krigens spår? Det är sådant som kan drabba både offer och förövare. SKL varnar för att behoven av hjälp åt krigstraumatiserade människor är alarmerande. Här krävs också en strategi.