När moderater frågas ut nuförtiden handlar det mesta om Sverigedemokraterna och integrationsfrågan. Mediebilden skapar ständiga frågor för journalister och intervjuare: Hur ska Moderaterna tackla Sverigedemokraterna? Hur skiljer sig integrationspolitiken under Anna Kinberg Batra jämfört med den som drevs under Fredrik Reinfeldts tid? Så även under Expressens utfrågning i Almedalen i går, när partisekreterare Tomas Tobé stod i rampljuset och skulle leverera raka svar på en rad liknande frågor.
Att utfrågningar av Moderaternas huvudföreträdare nu kretsar kring integration och Sverigedemokraterna är till stor del en effekt av ett val partiet självt gjort, genom diverse utspel om exempelvis tiggeriförbud och tillfälliga uppehållstillstånd. Att sätta samman en integrationspolitik för att lappa ihop hål i den egna politiken är klokt. Men Nya Moderaternas huvudprofil är inte integration, utan sysselsättning och "ordning och reda i de offentliga finanserna", för att uttrycka det nymoderat.
I ekonomiska frågor har partiet verkligen lyckats bygga upp förtroende under 2000-talet. Under tidigt 1990-tal var den borgerliga, moderatledda regeringen i väljarnas ögon synonym med oansvar och ekonomisk instabilitet. Decenniet därpå var det ekonomisk stabilitet som gav moderaterna sitt starka väljarstöd. Politiken är föränderlig.
Att politiken är föränderlig är dock inte bara till fördel för Moderaterna. Stefan Löfven pratar väldigt mycket om jobben, i ett försök att återigen göra sysselsättningen till Socialdemokraternas fråga. Men det är idéerna bakom jobben som är verkligt intressanta, och några substantiella sådana tycks Löfven sakna. Hans arbetsmarknadspolitik är utdömd av experterna, kritiserad av LO och viftas till och med bort av honom själv: det är för tidigt att göra några utvärderingar nu eftersom regeringens mål inte ska ge resultat förrän 2020. Men väljarna ska inte underskattas. De vill se politiker som levererar resultat som de själva märker effekten av.
Moderaterna har däremot idéer om jobben och de skulle de göra klokt i att komma fram med dem i rampljuset. Framförallt handlar det om att göra det billigare för företagen att anställa. Detta talade också Annie Lööf om i sitt Almedalstal. Lööf har fina förtroendesiffror just nu, ett mycket stort förtroende hos näringslivet och ett oerhört gott självförtroende. Hennes tydlighet i arbetsmarknadspolitiska och näringslivpolitiska frågor kan mycket väl locka över en stor grupp moderatväljare till Centerpartiet 2018.
Om Centerpartiet tar väljare från Moderaterna påverkar det givetvis inte alliansens förtroendesiffror som helhet, utan är mer av en internborgerlig strid. Men för en anonym Kinberg Batra som ännu inte riktigt kommit igång som partiledare kan även en sådan framgång ge självförtroende och bli en språngbräda i förtroendeduellen mellan henne och Stefan Löfven. Och visst vore det en nystart för Moderaterna.