Tio goda nyheter som gav januari medvind

Här är tio positiva nyheter som har inträffat eller presenterats sedan den förra listan i SN skrevs i slutet av december.

Väderkänslighet är ett av förnyelsebara energiproduktionens problem. Ett slags ”batteri” för havsbaserad vindkraft, anpassat för de tider då det inte blåser, kan det vara något?

Väderkänslighet är ett av förnyelsebara energiproduktionens problem. Ett slags ”batteri” för havsbaserad vindkraft, anpassat för de tider då det inte blåser, kan det vara något?

Foto: CALBERG JASPER

Ledare2022-02-01 05:27
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

1. Det amerikanska läkemedelsverket FDA har godkänt en behandling som kan minska risken att få HIV betydligt. I stället för att som i dag ta ett piller varje dag innebär den nya behandlingen att patienter kan ta en spruta varannan månad. Dessutom är behandlingar baserade på genredigeringsverktyget CRISPR på gång som kan bota redan HIV-positiva patienter.

2. På University of Maryland Medical Center blev 57-årige David Bennett den första människan att få en hjärttransplantation från en gris, som var genetiskt modifierad så att en människas kropp inte skulle stöta bort organet. Eftersom Bennetts hälsa var dålig hade läkare inte godkänt en traditionell hjärttransplantation, och det unika ingreppet sågs som den sista chansen att rädda hans liv.

3. James Webb-teleskopet, mänsklighetens hittills mest avancerade rymdteleskop som ska studera ljuset från de första stjärnorna och galaxerna, har lagt sig i omloppsbana runt solen. De kommande fem månaderna ska tekniker på Jorden ställa in teleskopets instrument och spegelpaneler innan det kan börja ta bilder.

 

4. Från och med den 28 januari gäller nya regler för att bekämpa antibiotikaresistens i hela EU, vilket framför allt innebär att antibiotika inte får ges rutinmässigt till friska djur. Antibiotikaresistens leder i dag till cirka 33 000 dödsfall i Europa varje år.

5. Vätgas är ett viktigt substitut till fossila bränslen, bland annat eftersom det kan användas för att lagra förnybar energi. Processen för att ta fram vätgas har dock varit dyr. Men nu har forskare vid amerikanska Georgia Tech utvecklat en katalysator som använder sig av färre ädelmetaller, som är både dyra och sällsynta, vilket gör framställningen mer kostnadseffektiv.

6. Ingka Group, bolaget som äger majoriteten av alla Ikea-varuhus, har köpt 1 321 hektar mark i Florida som förstördes av orkanen Michael 2018 för att restaurera den till skog. Det kommer att ge skydd åt en rad djurarter och öka motståndskraften mot klimatförändringar. Totalt äger Ingka Group 250 000 hektar skog i Europa, USA och Nya Zeeland. 

 

7. Det nederländska företaget Ocean Grazer har tagit fram en lösning på problemet att vindkraftverk inte genererar el när det inte blåser. Företaget har tagit fram ett ”batteri” för havsbaserad vindkraft, som lagrar överskottsel i en vattenbehållare under högt tryck. När det behövs mer el kan vattnet släppas ut för att driva turbiner under havsytan.

8. När astronauter tillbringar tid i rymden utan gravitation försvagas deras muskler på ett sätt som påminner om åldrandets effekter. Därför har forskare vid University of Liverpool skickat ut labbodlad muskelvävnad till den internationella rymdstationen ISS för att bättre kunna förstå hur dessa processer går till. I januari återvände cellerna till Jorden för undersökning.

9. Forskare från Singapore och USA har tagit fram en förpackning av bland annat majsprotein som förlänger matens hållbarhet och dödar skadliga bakterier som E.coli och salmonella. Förpackningen fungerar på en rad olika produkter som fisk, kött, frukt och grönsaker.

10. En studie från University of Wisconsin-Madison visar att hajars immunförsvar har antikroppsliknande proteiner som kan neutralisera coronavirus. Hajarnas proteiner är bara en tiondel så stora som människors antikroppar och kan därför komma åt virus på andra sätt. Forskarna ska nu testa om proteinerna fungerar även i människokroppen.