Trådlös rättighet eller orättvisa?

I veckan rapporterades om att allt fler kommuner erbjuder gratis wifi i stadskärnorna. Det är inte givet att det ryms inom kommunala befogenheter.

Ledare2014-08-11 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

När Helsingborgs internetguru, Joakim 
Jardenberg, får frågan om varför staden erbjuder fritt wifi svarar han tveklöst – det får inte bli en ekonomisk fråga att delta i det demokratiska samtalet. Han menar på att mobildata blir allt dyrare samtidigt som mycket i samhället bygger på att man är uppkopplad. Det är ett av flera goda skäl att erbjuda trådlöst nätverk, wifi som kommunal tjänst. Men det är inte oproblematiskt.

Nässjö. Barcelona. Singapore. Det kan se ut som brokig skara städer men de har något gemensamt. De erbjuder wifi fritt på stan. Ska man hänga med i modern utveckling är det en berättigad tjänst. Nyheter, kommunikation och information kräver ofta tillgång till internet. Att vara nedkopplad innebär för många att känna sig isolerad. Underbart på semestern men frustrerande resterande tid.

För kommuninvånarna kan gratis wifi därför vara en chans att ta reda på nyttig information. När bussen går eller var en adress finns. För studenter och företagare möjliggör det plugg, grupparbeten och möten på caféer. För konsumenter är det en chans att snabbt jämföra restauranger, affärer och varor.

Ännu viktigare är det kanhända för turister. Att komma till en ny stad innebär en uppsjö av intryck och känslor. Så många ställen att besöka men så svårt att få grepp om allt. Internet är i stort sett nödvändigt för att kunna utforska nya länder eller städer helt. 
SN kunde i början på månaden (1/8) berätta att flygturismen till Skavsta minskat med 44 procent jämfört med juli förra året.

Om turister försvinner innebär det ett hårt slag för många i regionen. Tillgänglighet kan bidra till att underlätta för de turister som fortfarande kommer. Att de är nöjda skapar ringar på vattnet. Att de hittar ut på landsbygd och till smultronställen är viktigt för många småföretag.

Men det finns inte enb art fördelar med fritt wifi. Som Nobelpristagaren och nationalekonomen Milton Friedman en gång sa: There’s no such thing as a free lunch. Det finns inga gratis luncher.

Någon måste betala för gratis wifi och frågan är om alla kommuner kan motivera den kostnaden. Framförallt är det ett bekymmer att det fortfarande inte finns bredband i hela landet. Det är ett större demokratiskt problem att inte kunna vara uppkopplad på landsbygden. Att man inte kan bo och verka på samma villkor i Runtuna som i Nyköping, exempelvis.

Dessutom kvarstår frågan som ännu inte prövats 
i domstol. Ligger det inom den kommunala befogenheten att tillhandahålla fritt wifi? Det bör bero på hur man definierar marknaden. Och vilken samhällsservice det innebär. Får alla skattebetalare nytta av investeringen? Det torde som sagt vara olika från kommun till kommun.

Prioritera fiberutbyggnad på landsbygden. Är båda effektiva investeringar – kör på. Men kom ihåg att 
i en tid av ständig uppkoppling krävs nedkoppling 
för avkoppling då och då.

Johanna Lundgren Gestlöf