Tråkig, genomtänkt och viktig valrörelse

Gästledare: Snabba besked är inne. Djupa analyser är ute. Det riskerar att urholka kvaliteten i partiernas förslag till reformer.

sybd78fc.jpg

sybd78fc.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2014-03-24 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Politiska arbetsgrupper har den senaste tiden blivit utskällda och stundtals nästan förlöjligade företeelser. Debattörer och väljare förväntar sig ofta att partier ska ha hyllmeter med färdiga reformförslag redo i den sekund som nya utmaningar dyker upp.

Det är visserligen sunt att förvänta sig en ideologisk tydlighet, men det är skadligt att förvänta sig att politiska partier ska ha en politik fri från förbättringspotential. Det är nyttigt att i stället förhålla sig skeptisk till partier som inte är ödmjuka inför nya samhällsutmaningar.

I en tid där regeringsalternativ och det politiska spelet får allt mer utrymme så är det mer intressant att fråga vilka partierna ska samarbeta med i stället för att fråga vad man egentligen vill genomföra. Drivkrafterna att ta fram genomarbetade förslag för framtiden minskar.

I en tid där partier förväntas både adressera och lösa stora samhällsfrågor i en mening eller på 140 tecken på Twitter så kommer man inte få den djupa politiska diskussion som skulle göra valrörelsen tydligare. Problemet med de kortfattade svaren är inte bara att den politiska debatten blir sämre, det gör också den politiska framtiden mer osäker. Om kommunikationen fram till valet stannar vid att adressera utmaningar utan att ta sig tid till att ta fram långsiktiga förslag blir det svårt för väljarna att veta vad de har att förvänta sig efter valet.

Hur pretentiöst det än må låta så handlar det om att ta ansvar för vår demokrati. Därför förtjänar partierna respekt och gillande då de tar sig tid att ordentligt arbeta igenom sina förslag. Detta oavsett vilken fråga som avhandlas eller vilket parti det är som tar sig tid att ta fram långsiktig politik. Vänsterpartiets arbete kring hur de vill begränsa vinster i välfärden och Miljöpartiets arbetsgrupp för att minska främlingsfientligheten är två bra exempel där politikutvecklingen har tillåtits att ta tid. Det är bra för den svenska debatten.

Att så här tätt inpå valet våga ta sig tid att arbete igenom sin politik kräver mod och självförtroende. På Centerstudenters initiativ har Centerpartiet valt att skapa en högskolepolitisk reformgrupp. Analysen av den högre utbildningens utmaningar måste bli djupare.

De senaste veckorna har det kommit ett flertal rapporter kring problem i den högre utbildningen och det blir allt mer uppenbart att det här är en fråga som kan komma att dominera valrörelsen. Det enkla svaret är då att endast prångla ut de förslag man redan har, det rätta svaret är att ta sig tid och arbeta igenom politiken ytterligare en gång. Trots att det är ett halvår kvar till valet. Låt oss hoppas att det kan vara grunden för en valrörelse där förslagen från samtliga partier kommer att vara både genomtänkta och ambitiösa.

Hannes Hervieu

förbundsordförande, Centerstudenter