Underlätta för nybyggarna

För första gången på länge flyttar fler ut på landet. Utvecklingen är positiv och kan få hjälp på traven av väl avvägda satsningar och reformer.

Ledare2014-02-27 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Dagens Nyheter (25/2) har med hjälp av nya befolkningsstatistiken från SCB fått fram att inflyttningen till glesbygden nu är större än utflyttningen. Det totala antalet invånare minskar fortfarande eftersom det födds för få, men fler flyttar nu till kommuner på landet. Många av dem kommer från andra länder, både genom flyktinginvandring och så kallad livsstilsinvandring, där människor från exempelvis Tyskland och Nederländerna kommer till Sverige.

Sveriges landsbygd har helt klart många konkurrensfördelar när det gäller livskvalitet. Medan många länder plågas av överbefolkning räknas nästan halva Sveriges yta som vildmark, enligt internationell standard om befolkningstäthet. Utrymme är något Sverige har gott om. Vi har plats för många fler människor och en större befolkning behövs för skatteintäkter och tillväxt. Att då inte välkomna nya medborgare vore ett misstag.

Samtidigt vet vi att lands- och glesbygden har många strukturella problem, framförallt vad gäller att få upp tillväxten och skapa arbeten, något som ytterst krävs för att välfärden ska gå runt. Särskilt viktigt är det för små kommuner med en hög andel äldre att fler bor och betalar skatt där. För att få fler jobb behövs ett bättre företagsklimat. Det innebär både översyn av beskattning och regleringar men även satsningar på framför allt infrastruktur. Få företag kan exempelvis leva och verka i en trakt om det inte finns fungerande bredband. Utbyggnad och investering bör dock ske genom att man väger kostnad mot andelen berörda, att satsa även om det finns allt för stor obalans mellan de två är inte heller rimligt.

Sverige mår bättre om hela landet lever och det finns mycket potential i en livskraftig glesbygd. Men det krävs både nytänkande inom arbetslivet och genomtänkt politik för att främja utvecklingen. Allt fler undersökningar visar att distansarbete är minst lika effektivt som att sitta i en kontorsmiljö, det säger något om att allt fler personer skulle kunna bo och på en annan ort än företaget de arbetar på. Samtidigt skulle mer lokal industri främjas av en översyn av sådant som fastighetsskatt på industrier och fler privata flexibla alternativ i välfärden kan bli en viktig del av lösningen för små kommuner.

Det offentliga kan både lätta på trycket med skattesänkningar, investera med utbyggnad och öppna för mer flexibilitet om man vill öka attraktionskraften för glesbygden. Med rätt balans av åtgärder kan livet på landet bli en valmöjlighet för fler.

Hanna Marie Björklund