Unga krafter för demokratisk tillväxt

Nyköpings prisade ungdomsfullmäktige är ett bra exempel på demokratiskolning som fungerar. En vital samhällsdebatt behöver tillväxt underifrån.

Ledare2014-03-22 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Nyköpings ungdomsfullmäktige fick förra helgen utmärkelsen Årets mest aktiva av Sveriges Ungdomsråd. Det är en glädjande bekräftelse på att initiativet här fungerar. Många kommuner vill gärna använda stora ord för att satsa skattepengar på diverse demokratiprojekt med oklar uppföljning och nytta. Verksamheter som ungdomsfullmäktige fyller ett verkligt syfte enbart om de drivs framåt av de aktiva ungdomarna själva.

Demokrati kan inte skapas artificiellt av kommunpolitiker med andras pengar. Däremot kan det offentliga göra faktisk nytta med smarta och riktade satsningar på initiativ som redan finns och växer.

En del oroliga röster menar att dagens ungdomar inte bryr sig om politik och samhällsfrågor och att det i förlängningen är ett hot mot demokratin. När vi blir allt mer bekväma och fria i vår vardag blir vi motsägelsefullt nog också mindre intresserade av hur den där bekvämliga friheten skapas. Den liberala demokratin har besegrat sig till döds. De politiska partierna brottas med ständigt sjunkande medlemsantal. Särskilt tenderar ungdomar pekas ut när frågan kommer på tal.

Undersökningar av ungas politiska engagemang ger en mer nyanserad bild. Nästan hälften av alla unga, 46 procent, uppger vid självrapportering att de är nyfikna och intresserade av samhällsfrågor men inte identifierar sig med något parti eller organisation. Många säger sig alltså vara öppna för ett mer omfattande politiskt engagemang. Något som ska betraktas som positivt.

Det borde få fler organisationer och partier att reagera och fundera på hur det här intresset kan fångas upp bättre. Det kan vara på sin plats med en dos självkritik och öppenhet inför nya idéer.

Primärt är allt engagemang som ryms inom demokratiska principer bra engagemang, oavsett vad man tycker om de sakfrågor som drivs. I en demokrati ska ju trots allt makten utgå från folket, men den vägen som folket kan ta kan stundtals upplevas som stängd. För att arbeta demokratiskt måste medborgaren gå vissa utstakade vägar. En organisation, ett förbund, en stämma, en motion, ett beslut, ett anförande, en skriven debattartikel. När de politiska partiernas ungdomsförbund blir mindre växer en ny generation unga upp som inte vet hur beslutsprocessen i en demokrati ser ut.

Ungdomsråd som Nyköpings kan där vara med att bidra. Där kan unga engagerade lära sig hur politiken som praktiskt arbete går till. Demokratiskolor som kan få fler att intressera sig för samhällsarbete i praktiken är väl värda att uppmuntra och berömma.

Hanna Marie Björklund