”2025 verkar vara året då fler hittar till tron på högre makter, enligt unga själva”, noteras i Ungdomsbarometern. Det var nog inte alla som såg detta komma. Dagens unga ställer sig viktiga frågor om gemenskap, tro och ett ”sammanhang utanför digitala plattformar”.
Ledarsidan hittade utmärkta bollplank i form av Ylva Evensen och Karin Eckerdal, som är kyrkoherde respektive diakon i Nyköpings församling. De ser de här tendenserna också hos unga Nyköpingsbor – och vi kom att prata om vad som sker och varför. Här följer en betraktelse utifrån det vi talade om, med ledarsidans ögon sett. Tack för inspiration – och tuggmotstånd!
Dagens unga drar alltså andra slutsatser än sina hypersekulära föräldrar om tro och andlighet. Det är mer än en ungdomsrevolt. För ingredienserna är fler.
Vi talar om en ungdomsgeneration som har präglats av mer än två år – från 2020 till 2022 – med kraftigt inskränkta friheter. Periodvis skulle allt ske från hemmet, via nätet och sociala medier. Det fysiska umgänget, att hänga med varandra, blev till udda undantag.
Att mötet och gemenskapen med andra då blir något mer värt än tidigare är rimligt. Vem är jag? Vilka är vi, bortom skärmen?
Alla unga brottas inte med sitt inre djup, men tonåringar drivs även av känslor, drifter och instinkter som bara är. Det påverkar vilka vi är som vuxna.
Kom ihåg att vi lever i en farlig tid, med Rysslands fullskaliga krig mot Ukraina nära. En skakig internationell ekonomi med högt inflationstryck flätas in i en redan allvarlig klimatkris.
Sökandet efter starkare inre trygghet är inte svår att förstå. Här skymtar en trötthet på det ständigt uppkopplade. Jakten på mening bortom skärmen kan vara allt från naturupplevelser och tyst bokläsning till rent fysiska kickar som träningar, konserter och bullrande a-traktorer. Det kan också vara stillhet; ett andas in, andas ut – utan att det surrar i mobilen. Konfirmationsresan kan fungera så. Där du är säker på att den du pratar med inte är en AI-bot eller en hatfylld extremist.
I en insändare i Dagens Nyheter tidigare i år lyfte två kyrkoherdar, Hillevi Uddenfeldt och Olle Liljefors, riskerna med att unga söker sin tro via nätet och fastnar i hårdföra kretsar som vägrar se demokratisk rätt, jämlikhet och minoriteters skydd som något att försvara. Det vore ett starkt samhälleligt misslyckande om vår tids andligt sökande unga luras in i en selektivt bokstavstrogen kamp mot jämställdhet och sexuell frihet, eller sekulär vetenskap och religionsfrihet.
Att fler bland dagens unga exempelvis hittar till Svenska kyrkan i Nyköping för samtal om andlighet, relationer och livet, det kan göra mer nytta än vi tror.