Priset för en dosa snus och för utsläpp av ett ton växthusgaser är i dag ungefär detsamma. Den svenska regeringen och många svenska EU-parlamentariker har kämpat hårt för att värna snuset från europeisk förbudsiver. Det krävs mer och bredare engagemang än så för att få upp priset på utsläpp.
Den internationella handeln med utsläppsrätter är ett av få riktigt robusta verktyg som finns för att minska klimatpåverkande utsläpp, oberoende av nationsgränser. Det har också potential att fungera globalt. Problemet är att verktyget hittills har varit oslipat och oprövat. Marknaden har svämmat över med utsläppsrätter – i ett svagt konjunkturläge. Priset på utsläpp har blivit för lågt för att göra skillnad.
Det håller förstås inte. Däremot är det vid det här laget ett väl etablerat faktum att det finns ett pris kopplat till varje ton utsläppta växthusgaser. Marknaden har börjat anpassa sig.
Utsläppen behöver bli dyrare. Då kan de goda drivkrafter som finns i marknadsekonomin verka bättre - också i klimatets tjänst. Genom teknikutveckling och produktionsformer som minimerar klimatstörande utsläpp kommer industrin att bli grönare utan att behöva offra handel och tillväxt.
Politiken måste stå för pedagogiken – och begränsningarna. I vintras hamnade miljöminister Lena Ek (C) i en märklig debatt. Regeringen hade sålt utsläppsrätter kopplade till den föregående perioden med utsläppsrättshandel. Utsläppen var öronmärkta för nya företag och bortlovade till marknaden, hävdade Ek. I jämförelse med det totala överskottet av utsläppsrätter på marknaden var det förvisso en detalj. Problemet var principen. Regeringen hade ett val. I stället för att låta rätterna förfalla blev de till snabba cash för statens välfärdskassa.
Därför är det bra att Centerpartiet i sin klimatrapport tydligt sätter ned foten om handeln med utsläppsrätter i Europa. Två miljarder ton utsläpp ska bort från marknaden - till att börja med. Inga utsläppsrätter ska delas ut gratis från 2021. Handeln ska bygga på en verksam prispress i hela Europa. Det totala antalet utsläppsrätter måste minska tills vi får en konkurrens värd namnet. Missa inte den geografiska poängen i detta. Att göra utsläpp extra dyrt bara i Sverige är att missa målet.
Handeln är fri. Vem som helst kan förstås köpa utsläppsrätter och låta bli att använda dem. Det finns samtidigt en pedagogisk politisk poäng med att just beslutsfattare och industri tar ansvar för prisbilden, utan att ha någon att skylla på. Drivkrafterna att bidra med nydanande lösningar för en mer koldioxidsnål produktion ökar – med eget driv och eget ansvar för en bättre miljö.
Stora utsläpp blir till dåliga affärer. Smartare tillverkning, effektivare utsläppsrening och mer hållbara, förnyelsebara energikällor skapar vinster på fler sätt än ett. Ur klimatsynpunkt skulle det vara fint som … ja, ni vet.