Vad röstar du på, egentligen?

De allra flesta vet inte hur arbetet i Europaparlamentet fungerar. Därmed är det också svårt att veta vad man faktiskt röstar på.

Ledare2014-05-17 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

När Europa förra veckan slöt upp i en stor och glittrande schlagerfest blev budskapet kärlek och öppenhet. Röster på Österrikes bidrag rasade in och hyllade en person som vågar vara sig själv – en skäggig kvinna. Snart är det dags att återigen lägga sin röst för Europa men den här gången är det betydligt färre som verkligen vet vad de röstar på. Samtidigt är det viktigare än någonsin att rösta för de goda, enande krafterna.

I de svenska valen till riksdag, kommun och landsting är det viktigt vilket parti man röstar på. En stödröst på något av de mindre borgerliga partierna kan även ses som en röst för Alliansen. På vänstersidan är det svårare att veta exakt vad man får för sin röst, eftersom S-ledaren Stefan Löfven ännu inte berättat hur han vill lösa en eventuell regeringssituation. Som väljare kan man ändå ha en aning.

I Europaparlamentet ser det annorlunda ut. De flesta partier har endast en eller två representanter på plats vilket gör att partiet blir mindre betydelsefullt. Vad som i stället spelar roll är själva personen och den europeiska partigrupp man kommer att tillhöra. Frågar man gemene man är det få som vet om detta.

För arbetet i parlamentet är partigrupperna mycket viktiga. Många medlemmar innebär stort inflytande genom ordförandeskap och ansvarsfulla rapportörsuppdrag vilket i sin tur ger större inverkan på politiken och de beslut som fattas. Som enskild ledamot röstar man i stor utsträckning som sin grupp. Idag finns det sju politiska grupper i Europaparlamentet. Som väljare bör man ta någon minut till att läsa på om dessa innan man lägger sin slutliga röst i valurnan. Vilka krafter vill vi stödja i Europa?

Moderaterna och Kristdemokraterna tillhör båda den största gruppen, EPP, som tror på att frihandeln är grunden för samarbetet men som är betydligt mer konservativ än våra svenska partier. Centerpartiet och Folkpartiet är med i en allians för liberaler och demokrater. Dessa är mer positiva till EU än framför allt Centerpartiet men tror på vikten av företagande, miljö och mänskliga rättigheter. Socialdemokraterna är med 
i ett förbund av socialdemokrater och demokrater som kämpar för bättre sociala förhållanden medan Miljöpartiet tillhör Europas gröna. En röst på Sverigedemokraterna riskerar att innebära en röst på Europas värsta fascister och högerpopulister. Att stärka den gruppen vore förödande för EU-samarbetet och framtiden.

Vill man ändå rösta på ett parti som tillhör en europeisk grupp man inte fullt ut stöttar är det extra viktigt att välja person med omdöme. En skicklig politiker är nödvändigt för att ens ha möjlighet att påverka gruppens åsikter. Demokrati förpliktigar och EU:s arbete kan tyckas invecklat. Men det är också ett ödesval. Om vi, likt fågeln Phoenix i Österrikes schlagerbidrag, vill hålla oss borta från eld och aska måste vi även här markera mot de krafter som vill begränsa frihet och öppenhet.

Johanna Lundgren Gestlöf