Valfrihet ger vårdnöjdhet

Valfrihet inom vården har kritiserats för att motverka sitt syfte om högre kvalitet. Sörmland är ett talande exempel på att kritiken inte berättar hela sanningen.

Ledare2014-05-28 15:29
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Lagen om valfrihet (LOV) som infördes 2009 ger användaren av hälsovårds- och socialtjänster möjlighet att välja leverantör av dessa tjänster. Tanken bakom lagen är att underlätta för upphandlande myndigheter att ge brukaren tillgång till tjänster med bästa möjliga kvalitet. Den ökade konkurrensen ska ge en kvalitetssträvan och underlätta för små- och medelstora företag att etablera sig. I Landstinget Sörmland infördes Hälsoval Sörmland vid årsskiftet 2010 för att införliva lagen. Något som hittills gett en tillökning med nio privata vårdcentraler vilket gör det totala antalet till 26 stycken. Kvantitet behöver inte betyda förbättring, men enligt en utvärdering som gjordes av Nyköpings kommun 2012 är det åtminstone tydligt att valfrihet inte uppfattas som negativt i regionen. I intervjuundersökningen framgår att hälften av de tillfrågade anser att valfriheten är positiv, medan resterande hälft inte har någon uppfattning.

Nu är nästa steg på väg att tas då möjligheten att skriva sig på vårdcentraler i angränsande läns landsting blir verklighet i hela Stockholmsområdet. Sörmlänningar som tidigare haft denna möjlighet i Västmanlands och Upplands län kommer nu även kunna lista sig på vårdcentraler i Stockholm, Örebro och Östergötland. Beslutet är redan taget i Stockholms läns landsting och kommer att beslutas om i Landstinget Sörmland den 27:e maj. Syftet med detta är att underlätta för bland annat pendlare som arbetar i andra län, att kunna ta sig till en vårdcentral under arbetstid. Det besparar både tid för den enskilda individen och minskar kostnader för eventuell minskad arbetstid.

Att LOV har skapat ökad valfrihet är tydligt, i slutet av 2013 hade 181 av landets 290 kommuner infört eller beslutat om att införa valfrihetssystem. Nyköpings kommun är ett tydligt exempel på effekterna. Valfrihet är något som de flesta av oss uppskattar. När vi inte är nöjda med en produkt eller tjänst är den första tanken att vi måste klaga eller byta leverantör. Valet av hälsovård bör inte vara ett undantag.

Kritiker menar att kvaliteten på tjänsterna inte nödvändigtvis har blivit bättre, det är däremot en relevant kritik. Statens offentliga utredningar har i ett betänkande konstaterat att valfrihetssystemen har lett till en positiv utveckling för kvalitetssäkring och ekonomisk uppföljning. Konkurrensverket anser däremot att dessa faktorer är bristfälliga i många kommuner och förespråkar därför en effektivare uppföljning, kontroll och tillsyn. En slutsats här är att valfrihet är positivt men att kvalitetssäkring måste kunna garanteras under samma villkor, för samtliga utförare i valfrihetssystemet.

LOV har tagit oss ur det auktoritärstyrda och gränsstyrda hälsovårdssystemet, samtidigt som det gett många en större makt över sina liv. Det är något att glädjas åt.