Det är en tid av allvar. Oron i omvärlden är betydligt större än oron över hur det svenska valet ska sluta. Fast utrikes- och säkerhetspolitik får inte så mycket utrymme i en valrörelse. Där handlar det oftast om hur mycket skattepengar som ska lovas bort. Intressant nog håller Alliansen i den gemensamma valplattformen tydligt ner löftena om att spendera mer av skattebetalarnas pengar.
För första gången sedan 2006 går Alliansen till val utan att ha sänkt inkomstskatt på sitt program. I stället kan det gemensamma valmanifestet kallas för ett gigantiskt bygglöfte. Stora offentliga investeringar i infrastruktur och kollektivtrafik följs upp med löften om bostäder. Ett växande Sverige bygger på byggena.
Det är också första valet som Alliansen inte ägnar en stor del av retoriken till förändringar av det gamla S-märkta Sverige. Mycket är redan genomfört. Det är också därför som delar av mandatperioden har kännetecknats av förvaltarskap mer än nybyggaranda.
Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna håller samtidigt tillbaka sina utgiftskrav. Det behövs en tid när det sparas i ladorna, manade statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Satsningarna måste vara anpassade för att det 2018 åter ska bli pengar över i statskassan. Några liknande löften finns inte från oppositionen. Sprickorna inom det rödgröna verkar i stället växa för varje tv-sänd partiledarintervju.
I bakgrunden lurar Konjunkturinstitutets maningar om kraftiga skattehöjningar under de närmaste åren. Detta förkastades såväl av Reinfeldt som av S-ledaren Stefan Löfven, men här finns ett mått av stort allvar. Spara i ladorna-budskapet är klokt. Vissa skatteökningar kan komma att krävas – främst på sådant som inte skadar tillväxt och företagande – utan att det ger lika mycket skattepengar till nya utgifter. Då gäller det att inte ha lovat för mycket. Vare sig från Alliansens sida eller eventuella nya konstellationer.
Utöver de redan klubbade jätteinvesteringarna i höghastghetståg, i tunnelbana och på väg är regeringen dyraste löften öronmärkta för skolan. Jan Björklund (FP) lovade nya skattemiljarder till fler karriärtjänster, tioårig grundskola, mindre klasser och mer studiero. Övriga tre partier får nöja sig med magrare kost. Centern får sin satsning på miljöfordon och sänkta arbetsgivaravgifter för unga. Moderaterna lyfter fram kraven på enklare byggregler för att nå löftet om 300 000 nya bostäder. Kristdemokraterna kan i sin tur lova en äldreboendegaranti för den som är över 85 år.
Sett till opinionsläget borde det ha varit frestande för Alliansen att pröva möjligheterna till höjt tak under de första månaderna med a-kassa. Där fick tre av fyra partier nobben. Alliansens budskap är att jobb och företagande håller ihop Sverige, inte bidrag. Intäkterna går före utgifterna.