Det är inte bara partierna som kan bli illa till mods av opinionsundersökningar, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är just nu mycket obekväm med LO-medlemmarnas partisympatier. Sverigedemokraterna håller nämligen på att segla upp som en stark kandidat efter Socialdemokraterna. Vid två tillfällen har Sifo släppt undersökningar som visar att 30 procent, var tredje manlig medlem, mellan 18 och 49 kan tänka sig rösta på SD.
Thorwaldsson kommenterade detta i söndagens Agenda. Han sade då bland annat så här: "Det är ett stort problem för oss i LO att människor känner sig trängda och utnyttjade av arbetsgivarna och att utländsk arbetskraft konkurrerar med dem om jobben [...] De är vanliga människor som kommer hit och vill få det lite bättre. Det är inte deras fel att arbetsgivarna vill ha låga kostnader. "
Huvudproblemet är alltså att ökad rörlighet i världen ger fler personer som kommer hit för att arbeta, vilket arbetsgivarna utnyttjar och sänker lönerna, vilket gör LO:s medlemmar så arga så de kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna. Det är ett intressant uttalande. För det första antyder det att det finns en bakomliggande plan, att svenska arbetsgivare satt sig ner och bestämt sig för att sänka lönerna. Inte att det skulle vara en naturlig följd av hur marknad fungerar, där priser regleras efter utbud och efterfrågan. Något som hänt i vissa sektorer av den svenska arbetsmarknaden.
För det andra gör det LO:s medlemmar till ett kollektiv vars röster går att styra genom rätt incitament. Thorwaldsson förminskar det faktum att människorna som utgör LO:s medlemskår har egna värderingar, gör självständiga bedömningar och har en fri vilja. Nu låter det snarare som han menar att det inte är deras eget fel, att de styrs uppifrån. Ett intressant sätt att ta ifrån människor personligt ansvar. Thorwaldsson antyder att just LO-medlemmar enbart röstar efter egenintresse, när det snarare är rimligt att anta att även andra faktorer spelar in, så som kultur och fördomar. Skulle alla LO-medlemmar, om de fick en stor löneförhöjning, med samma logik plötsligt bli moderater?
Globalisering är en process som inte går att vrida bakåt. Vi har en global marknad med hårdare konkurrens inom flera områden, det är i grunden mycket bra för det lyfter människor ur fattigdom. Men många blir också missnöjda med att de kan tvingas omvärdera sin privilegierade position, både svenska arbetare och svenska företag. Alla kommer tyvärr inte se konkurrens som något i grunden positivt utan kommer – ledda av sina fördomar – att leta syndabockar.
Hanna Marie Björklund