Brottsligheten och särskilt våldet är på tillbakagång. Mordstatistiken i Sverige var 2012 den lägsta sedan 1960-talet och trenden är generell i västvärlden. Under tisdagen släppte en forskargrupp vid Stockholms universitet sina slutsatser från ett nytt projekt där de tittat på kriminalitet särskilt hos unga män mellan generationer. Hos de födda 1965 hade 21 procent någon gång blivit dömda för brott när de var 25 år gamla. För de födda 1985 var den siffran 14 procent.
Att människor utsätter varandra för våld är ett mycket allvarligt problem för alla samhällen. Det väcker ilska och avsky och uppmärksammas därför av både politiker och medier. Dessutom föreligger den något motsägelsefulla situationen att ju mer ovanligt våldet blir i vardagen, desto mer reagerar vi på det när något väl händer. Anmälningsfrekvensen blir också högre då vi i dag anmäler sådant som för en generation sedan såg som något som hörde till umgänget.
När något väcker stark motvilja hos människor kommer också politiker att uppmärksamma frågan och kräva längre, hårdare straff. Huruvida det är den mest konstruktiva reaktionen eller inte är en egen fråga. Men det är värt att då lyfta fram att många olika källor tyder på att våld blir allt ovanligare snarare än tvärtom.
Professorn i kriminologi Jerzy Sarnecki kommenterande utvecklingen förra året med att: "vi helt enkelt har blivit mer civiliserade". Andra, något mindre existentiella förklaringar, är förändringen av alkoholanvändandet och sociala vanor. Svenskar dricker inte längre mycket starksprit i grupp i en lägenhet. Vi går ut på lokal, dricker vin och öl mindre men oftare och hamnar därför inte i lika hög grad i den typen av fyllebråk med kniv som alltid har stått för majoriteten av det dödliga våldet.
En förklaring till att unga män begår mindre brott i dag är internet och hur det har förändrat våra sociala vanor. Man umgås inte i grupp ute ihop med alkohol på samma sätt. Även pojkar sitter i högre grad framför en dator i hemmet med sociala medier. Det må finnas vuxna som moraliserar även över skärmtid men vi vet nu att det ger färre snodda mopeder och färre trasiga fönster.
Slutligen är det också en fråga om förändrade samhällsnormer och ytterst, civilisation. Mansrollen är i en förändringsprocess där andra egenskaper än aggressivitet spelar allt större roll för status. Vi är mer intoleranta mot våldsamt beteende överlag. Det är en fantastisk utveckling och något att komma ihåg. Våra värderingar gör skillnad och förändrar samhället.
Hanna Marie Björklund