Varning för Fifas inre röta

En razzia mot de allra högst uppsatta inom fotbollsförbundet Fifa visar på djupgående problem med korruption och brist på insyn.

ta3f2bb0.jpg

ta3f2bb0.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2015-05-28 05:53
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Den internationella fotbollsfederationen, som det faktiskt heter, Fifa är de som avgör var fotbolls-VM ska hållas. Det är ett anrikt förbund och har oerhört stor makt, bland annat med påverkan över skatteavtal för sponsoravtalen kring fotbollen och de viktiga dyra licenserna för att få visa världsmästerskapen i olika medier.

Fifa är ett förbund med oerhört liten insyn. Högkvarteret finns i Schweiz, ett land som inte är känt för sin transparens. Fifa hemligstämplar som regel näsan alla interna dokument och det finns många envisa rykten om mutor, spektakulär fester med prostituerade och korruption. Inte bara rykten visade det sig. För under onsdagen gjordes en stor razzia mot ett Fifa-möte inför att styrelseordföranden Sepp Blatter förväntades bli omvald. Det sägs vara resultatet av en flera år lång utredning från FBI:s sida och över 14 personer ska ställs inför rätta, dock ej ordförande Blatter själv. Åtalet gäller mutor, bestickning och pengatvätt. Det är nog många som har ifrågasatt de två senaste besluten att hålla fotbolls-VM 2018 i Ryssland och 2022 i Qatar, två högst tveksamma länder rent demokratiskt, med lite egen fotbollshistoria. Misstankarna om mutor har därför blivit allt fler.

Hela historien är tämligen bisarr. Hur skulle världen reagera om internationella arresteringsorder plötsligt utfärdades till ett helt gäng i ledningen för ett så stort och inflytelserikt förbund inom något annat område än sport? Fifa är en mäktig organisation som trots det anklagas för flera allvarliga brott, och dessutom vägrar ge någon som helst insyn i sin verksamhet. Det finns därmed goda skäl för skeptiska medborgare i länder världen över att höja sina röster och ifrågasätta Fifas inflytande.

Det finns fem stycken regler för makt som skulle behöva åberopas här. De handlar om vilken makt man har, hur man har fått den, hur den används, var man står till svars och hur den kan tas ifrån dig. Högst relevanta frågor för Fifa-topparna. Vi kan inte ha semi-stater i staterna som utövar stor makt men som inte tillsatts demokratiskt, försvårar granskning och inte kan avsättas demokratiskt, men som däremot kräver att få tillgång till sådant som särskilda skatteavtal.

Att en utredning har kunnat ske, och att det gett resultat i form av gripanden, är ett viktigt och stor steg framåt. Men på sikt måste reformarbetet inom den internationella fotbollsorganisationen gå djupare än så här. Det är sjukt att avslöjanden kommer först i samband med att ledningen måste gripas. Fifa har långt kvar tills det kan uppfattas som en demokratiskt legitim aktör.

Hanna Marie Björklund