Värnplikt – en återvändsgränd

Obligatorisk värnplikt kan vara en förlustaffär för samhället ur ekonomiska aspekter, men den viktigaste frågan är den principiella. Staten bör inte begära tvångsarbete.

sxc7f47e.jpg

sxc7f47e.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2014-10-30 05:03
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Den som är frihetligt och liberalt sinnad hade god anledning att vara emot den värnplikt som tidigare gällde i Sverige. Staten och det offentliga tog sig rätten att tvinga alla unga män till ett års tjänstgöring, med låg ersättning och under stor ofrihet. Den som inte ville fick våldsmonopolet på sig och sattes i fängelse. Det gick att söka vapenfri tjänst, men grundsyftet med värnplikten var trots allt att fostra unga i konsten att döda andra människor, på maktens order.

Så länge Sverige ska vara alliansfria och inte ingå i samarbeten och allianser med andra länder kommer vi behöva ett starkt eget försvar. Militär tjänstgöring bör dock komma frivilligt. Att vara redo att döda en annan människa är ett stort och tungt beslut som måste fattas av varje individ, utifrån egna principer. Frivillig tjänstgöring uppmuntrar också till bättre personalvård och behandling av försvarsmaktens anställda. Alla i samhället bör bidra till landets försvar, men det sköts bättre via skattesedeln än med kommenderat arbete.

Att värnplikten till slut togs bort var i mångt och mycket en kostnadsfråga mer än en principiell fråga. Att hålla sig med ett eget försvar är dyrt och alla stenar har vänts på under nedskärningsåren. Många har försvarat värnplikten med att det skapade sammanhållning och var nyttigt för många omogna unga män som inte hade varit hemifrån och arbetat. Det må så vara. Skulle säkert vara nyttigt för många unga att tvingas jobba ett år i vården också utan riktig lön och frihet över sin egen tid, men det innebär inte att det är rätt utifrån demokratiska principer.

Det finns även en potentiellt samhällsekonomisk negativ aspekt av att tvinga in alla unga i värnplikt. När alla unga i samma ålder, oavsett var de befinner sig i karriär och livssituation, tvingas till ett års arbete utan riktig lön kan det ge merkostnader. Den som redan kommit en bit får sänka sin livslön, med lägre pension som följd. Skatteintäkter riskerar utebli från den som exempelvis är i uppstartningsfasen för ett växande eget företag men tvingas avbryta. Man tappar ett år till universitetsexamen.

Allt detta sammantaget gör att det är lätt att känna tvivel och motvilja inför att Socialdemokraterna och deras nya försvarsminister Peter Hultqvist nu åter går ut och säger sig vilja utreda möjligheten att återinföra värnplikt. Värnplikt skulle säkert vara ett smidigt sätt för nya regeringen att hantera ungdomsarbetslöshet och fixa fram billig personal, men argumenten emot överväger. Inklusive de moraliska.

Hanna Marie Björklund