Växande krav sätter press på vården

Det är inte bara i Sörmland som det kommer debatteras sjukvård under valrörelsen. Förväntningarna på välfärden ökar ständigt och det behöver hanteras.

Ledare2014-01-25 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Landstinget Sörmland har fått ett välbehövligt tillskott av tillbakabetalade försäkringspengar. Ekonomin kommer därför att se bättre ut medan köer fortsätter att vara ett stort problem. Den styrande majoriteten valde att använda hela tillskottet till att beta av alla befintliga köer på en gång. Sjukvårdsalliansen ville hellre att extra resurser skulle gå till att se över hela verksamheten – och göra förändringar som skulle kunna förbättra vården på lång sikt och minska risken för nya köer.

Sjukvården kommer att bli en viktig valfråga. Den har den något otacksamma egenskapen att även om den sköts korrekt så kommer behovet att öka och därmed potentiellt också missnöjet. En välfärdsstat där allt fler blir allt äldre, där människor överlever fler sjukdomar och behöver eftervård, där vi är allt friskare och kräver mer av vår hälsa, ökar stadigt trycket på sjukvården.

Ett av de ämnen som kommit upp på sistone är frågan om tilläggsförsäkringar. Det blir en allt mer vanlig förmån vid anställningar och fackligt medlemskap. Eftersom en del av kostnadsökningen i sjukvården består i att fler har högre krav är det inte helt förvånande att det finns en växande vilja att betala för att få det lilla extra. När offentliga institutioner inte längre kan erbjuda den standard som dagens kräsna medborgare förväntar sig väljer fler att betala för den själva i stället.

Det finns en tydlig politisk konflikt här. Alliansen har inget direkt emot att de privata sjukförsäkringarna växer. Oppositionen vill införa en stopplag som ska förhindra att vård som betalas med privata försäkringar ska kunna utföras på sjukhus som drivs med skattemedel. Även om det kan öka intäkterna till den offentligt finansierade vården.

Som frihetligt lagd kan man argumentera för att det viktigaste är att det offentliga lägger sitt fokus på att höja kvaliteten och garantera en så hög lägstanivå som möjligt snarare än att försöka stoppa andra alternativ. Det offentliga mår bra av konkurrens och att utmanas. Det finns även en moralisk aspekt. Det offentliga finansieras med skatt, som andra människor med sitt hårda arbete betalat in. Har då verkligen medelklassen rätt att begära högre standard bara för att deras förväntningar har höjts? Det är inte nödvändigtvis andra människors ansvar att betala för deras krav.

Politiken bör fokusera på att garantera snabb och säker vård till de som behöver den bäst. Vi bör även försöka driva på för mer utveckling och innovation. Sjukvårdsalliansen är därför på rätt spår då man vill använda överskott till att se över hela verksamheten i grunden hellre än att bara pumpa in mer pengar i ett system som vi vet har sina brister.

Hanna Marie Björklund