Verk kan minska regionsmärtan

Ledare2016-04-05 18:08
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Ska Skatteverket placera sitt huvudkontor i Nyköping? Patrik Oksanen, politisk redaktör på Hela Hälsingland (centerpartistisk/liberal), lyfter detta som ett förslag för att civilminister Ardalan Shekarabi (S) ska ha några mer konkreta förslag att lägga till sin ambition om att öka den statliga närvaron utanför huvudstaden.

Nyligen kom Statskontoret med en utredning som bekräftade det alla visste, att staten har övergett mer av de mindre orterna än vad som är rimligt sett till urbaniseringskraften. 60 procent av myndigheterna har i dag sitt huvudkontor i Stockholms län och de statliga arbetstillfällena är snedfördelade över landet.

Staten ska inte leda urbaniseringen, tvärtom. En statsapparat för hela landet kan inte bara samlas i en liten del av det.

Myndigheternas längtan efter placering i storstaden och nära varandra, med höga kvadratmeterhyror och tunnelbana till jobbet, går däremot att inte att ta miste på. Men inte ens det räcker ibland.

När förre integrationsministern Erik Ullenhag (L) föreslog att Diskrimineringsombudsmannen skulle flytta ut från city till stadsdelen Rinkeby i Stockholm, protesterade myndigheten vildsint och det slutade med att den nu sittande regeringen lät DO slippa byta adress.
Utvecklingen är inte önskvärd. Statens närvaro över hela landet är en grundförutsättning för att samhörighet och sammanhållning ska fungera. De stora regionala klyftorna kan minskas – om det finns politiker redo att ta nödvändiga beslut. Dessutom bör områden med höga lokalhyror överlåtas till marknaden. Statens verksamheter kan gott och väl nöja sig med mer återhållsamma budgetlösningar. Även vad gäller huvudkontoren.

Centerns Per Åsling föreslår att rikthyrorna ska minskas så att myndigheter inte automatiskt söker sig mest exklusiva adresserna i storstadsområdena. Han vill också att myndigheter med servicekontor ska samordnas i gemensamma lokaler. Allt för att öka kostnadseffektiviteten och behålla närvaron av statlig service på mindre orter.

Till detta ska läggas att regeringen har ett behov av att göra den stora regionreformen mer attraktiv. Ett antal residensstäder i Mellansverige riskerar att bli av med kvalificerade offentliga arbetstillfällen när länsstyrelser och landstingskanslier monteras ned för att bli del av en större enhet. Regeringens utredare Barbro Holmberg och Kent Johansson har lagt fram ett diskussionsunderlag som går ut på att samtliga län i Svealand utom Värmland blir del av en stor Svealandsregion. Funktioner kommer att behöva samordnas och samlokaliseras.

Inte minst Nyköping, med en lång tradition som administrativt centrum, riskerar att hamna i utanförskap om tyngdpunkten för regionen hamnar någonstans mellan Uppsala och Västerås. Det ökar inte precis intresset lokalt för att bejaka en större regionbildning. Ska regeringen visa förståelse för de residensstäder som riskerar att stå med färre arbetstillfällen efter en regionreform, då vore löften om omlokalisering av statliga verks huvudkontor ett angenämt utgångsbud.