Vissa jobb gÄr ut pÄ att stÀndigt fÄ skÀll

Den som inte tÄl hÄrd kritik ska inte bli riksbankschef.

Riksbankchef Erik Thedéen har en del av sin bakgrund i Nyköping. FörÀldrarna Thorbjörn och Ulla vÀxte upp hÀr.

Riksbankchef Erik Thedéen har en del av sin bakgrund i Nyköping. FörÀldrarna Thorbjörn och Ulla vÀxte upp hÀr.

Foto: Olof Jonmyren

Ledare2023-09-23 05:00
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

Det Ă€r ingen nöjesresa att vara riksbankschef. Det Ă€r ett prestigefullt uppdrag, dĂ€r kritiken sĂ€llan Ă€r lĂ„gmĂ€ld och uppskattningen som bĂ€st kommer efterĂ„t. Erik ThedĂ©en Ă€r den nuvarande chefen för Riksbanken. Han eftertrĂ€dde Stefan Ingves som hade den rollen i sexton jĂ€mförelsevis ganska goda Ă„r, frĂ„n 2006 till 2022. 

ThedĂ©en som besökte Nyköping och lĂ€nsstyrelsen pĂ„ fredagen, rattar rĂ€ntesatserna i en tid dĂ€r medborgare och företag stretar med smalare vardagsmarginaler Ă€n tidigare. I första hand beror det pĂ„ ett inflationstryck som vi inte har upplevt pĂ„ mycket lĂ€nge. RĂ€ntekostnaderna stiger för att bromsa detta – och Riksbankens beslut styr den utvecklingen. 

I ett Sverige som under tvÄ decennier har vant sig vid lÄga rÀntekostnader och rÀntesatser gör höjningarna ont för mÄnga. Har vi nÄtt rÀntetoppen för den hÀr gÄngen? Möjligen, sÀger Thedéen, men det kan bli en höjning till. Sedan dröjer det innan rÀntan faktiskt sÀnks. Det tÄl att tuggas pÄ.

I Sverige Ă€r det dyrt att köpa en bostad. Ju nĂ€rmare de mest attraktiva bostadsmarknaderna du kommer, desto mer behöver du punga upp. MĂ„nga har dĂ€rför stora lĂ„n för att kunna bo pĂ„ ett sĂ€tt som har kĂ€nts rimligt – sett till inkomst, familjebehov, rĂ€ntelĂ€ge och arbetsplats. Bostadsmarknaden gĂ„r trögt, noterar ThedĂ©en, men lĂ€get Ă€r inte sĂ„ att folk tvingas att sĂ€lja. Vilket förstĂ„s Ă€r bra. Ingen vill tillbaka till det tidiga 1990-talets kriser. 

Riksbankens uppdrag Ă€r att bekĂ€mpa inflationen. Även nĂ€r det gör ont i andra delar av svensk ekonomi. Det ger lĂ€tt arga arbetsgivare, buttra branschföretrĂ€dare, frustrerade fack samt ettriga ekonomer. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har bara att leva med lĂ€get. Riksbanken Ă€r helt sjĂ€lvstĂ€ndig.

Inflation och rĂ€ntor har höjt vardagströsklarna för mĂ„nga familjer och den svenska kronan har försvagats. NĂ€r vi handlar importvaror eller för de som tuffar ivĂ€g utrikes pĂ„ semester, blir detta extra kĂ€nnbart. 

För 20 Ă„r sedan folkomröstade Sverige om att byta valuta, till euro. Nej-sidan vann klart, men frĂ„gan knackar pĂ„ dörren igen. Att byta till euron, eller som danskarna har gjort binda kronan till den europeiska, det skulle minska riskerna för de stora skiften som mindre valutor ofta fĂ„r erfara nĂ€r det Ă€r oro i vĂ€rlden. Vi skulle ha samma valuta som Finland och Tyskland, samt ett mer direkt inflytande i EU. 

Å andra sidan sĂ„ skulle den svenska inflationen bekĂ€mpas frĂ„n Bryssel eller Frankfurt am Main och inte frĂ„n Stockholm. Det hĂ€r Ă€r inte Riksbankens frĂ„ga, det Ă€r politikens. Fördelarna med att byta till euro överstiger nackdelarna, Ă€ven om den nĂ€ra inflationsbekĂ€mpningen blir nĂ„got mindre pricksĂ€ker. 

Ja till euron, skrev den hĂ€r ledarsidan redan för 20 Ă„r sedan. Det gĂ€ller fortfarande. Centerpartiet sĂ€ger nej, minns hur dĂ„varande partiledaren Maud Olofsson kallades för nej-sidans drottning i folkomröstningen. Men tiden gĂ„r och det lĂ€r bli en spĂ€nnande debatt pĂ„ stĂ€mman i Örebro nĂ€sta helg.