Vuxna människor har rätt att göra vilka val de vill. Även sådana som vi inte gillar. Foto:

Björklund: Frihet är att få välja badkläder

Ledare

Tror man på individuell frihet måste man vara beredd att acceptera att andra kommer göra val som man själv inte håller med om. Burkinidebatten visar hur svårt det är.

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Egentligen borde det vara en icke-nyhet. Ett privat företag, som säljer kläder, väljer att ta in ett visst plagg i sortimentet. Ett plagg som är helt frivilligt att köpa, för den som vill. Men ändå har denna händelse lett till att ett flertal debattörer reagerat mycket starkt. Anledningen till att det är så är såklart för att det är sportkedjan Stadium som valt att ta in plagget ”burkini” ett sorts heltäckande våtdräkts-liknande plagg för kvinnor som inte vill visa sin kropp när de badar, exempelvis troende muslimer. Många sätter in det i ett mönster av ”islamisering” och så är drevet och de heta känslorna i full gång.

Det finns två starka anledningar till varför det här väcker så mycket känslor. Den ena är att åsikten att kvinnor ska behöva täcka sina kroppar är främmande i svensk kultur sedan ett tag tillbaka. På 1700-talet fick förstås inte heller svenska kvinnor springa runt halvnakna på en badstrand, men sedan runt 1950-talet har det varit accepterat. Vilket är en bra sak med svensk kultur, att kvinnokroppar inte anses vara något syndigt som behöver döljas. Det är i sig en positiv och värdefull utveckling.

Den andra är att vi vet att det finns en högre grad av mer socialt tvång i muslimska invandrargrupper än i majoriteten av det svenska samhället. Starka åsikter kring heder, vad som är rätt beteende och vad som är skamligt gör att fler personer utsätts för starkare påtryckningar från vänner och familj om att bete sig på, vad de anser ”rätt”, sätt. Detta är såklart djupt problematiskt, och det våld som utövas inom så kallad ”hederskultur” bör mötas av stark fördömande av vårt samhälle.

Att vara rak i dessa två frågor är dock något som man som liberal kan hålla i huvudet samtidigt som man anser att ett privat företag ska ha rätt att sälja vilka kläder de vill, samt att vuxna människor har rätt att göra vilka val de vill. Även sådana som vi inte gillar.

Alla kvinnor som inte vill visa sina kroppar när de badar är inte förtryckta, lika lite som alla porrstjärnor är det, trots att en majoritet av befolkningen känner avsky inför tanken på att själv spela in porrfilmer. Det kommer alltid, i ett samhälle där vi alla inte är exakt likadana, finnas dem som, även frivilligt, väljer annorlunda från majoriteten.

Vi kan tycka att deras val är konstiga, vi kan anse att värderingarna bakom valet är sämre än våra egna, och vi bör se till att det inte finns något brottsligt, som hot eller våld bakom, men, vi kan aldrig säga att det i sig ska vara förbjudet att människor väljer olika.

Frågan om burkini är därför ett liberalt lackmuspapper. Det vill säga, ett sätt se över om man verkligen klarar av att stå ut med att andra människor runt omkring oss i samhället väljer sådant som vi inte själva hade valt, utan att ge oss på dem och vilja förbjuda deras beslut.

Hanna Marie Björklund

Läs mer om dessa ämnen

LedareLiberalismbad