Som del i Nyköpings nya blocköverskridande styre behöver Centerpartiet visa att löftena som gavs i valrörelsen leder till bättre förutsättningar för välfärdsföretagen i kommunen, stärkt valfrihet och högre kvalitet för brukarna. FOTO: SANDRA NORDIN

Ledare: C i Nyköping måste visa färg i hemtjänsten

Inlägg utifrån

Som del av det nya styret i Nyköping måste Centerpartiet visa att kommunens lyhördhet till och förutsättningarna för välfärds­företagen kan och ska förbättras.

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Omsorgsföretaget Attendo lämnar Nyköping – för andra gången på tio år. Välfärdsföretaget, som kom tillbaka för ­mindre än två år sedan när Attendo tog över Humanas kunder, vinkar nu adjö med en tydlig kritik mot att kommunen inte tar företagarnas synpunkter på allvar.

Vård och omsorgsnämndens ordförande Veronica Andersson (S) verkar inte särskilt bekymrad (SN 2/11), men det borde hon vara. Inte för att just Attendo ­lämnar Nyköping, utan av två andra uppenbara skäl. Attendo är inte det enda välfärdsföretaget som hävdar att Nyköping missgynnar privata utförare jämfört med den kommundrivna verksamheten. Om antalet utförare minskar, på grund av annat än bristande kundunderlag, försvagar det valfriheten för invånarna.

Om för få vill ha ett företags tjänster är marknadslogiken obönhörlig. Men det är nu alltså annat som lyfts fram. Kritiken att kommunen inte har varit lyhörd för företagens tankar om hur spelreglerna ska bli mer långsiktiga och mindre missgynnande för privata ­aktörer, den förtjänar att tas på allvar.

Lagen om valfrihet ger utrymme för både bredd och konkurrens inom för invånarna värdefulla områden som hemtjänst och omsorg. I Nyköping finns ett antal andra från kommunen fristående utförare – ­flera av dessa är lokalt förankrade. Det är inte bara Attendo­ som tydligt har tydligt ventilerat sitt missnöje med hur privata utförare hanteras. I våras kunde vi läsa om hur företagen Invita och Näckrosen levererade en snarlik kritik (SN 8/3). Även Vionord har framfört samma uppfattning (SN 17/4). Summan av detta ­manar till ansvarstagande.

De privata lokala företagen inom hemtjänst och omsorg är inga vinstmaskiner. Det är en verksamhet med ofta små marginaler och den mår bra av ­privata aktörer med höga ambitioner. Den kommunalt drivna hemtjänsten har i nio år gått med underskott, ­något som skattebetalarna direkt eller indirekt får täcka upp. De privatdrivna har inte den förmånen om kostnaderna överstiger intäkterna.

Efter fyra år av rödgrönt styre har nu Nyköping en blocköverskridande ledning. Om den föregående ­majoriteten ansåg sig ha råd och rätt att ignorera kritik mot hur välfärdsföretagen behandlas, så kan det nya styret inte bete sig på samma sätt. Centerpartiet spräckte Alliansgemenskapen i Nyköpingspolitiken för att forma ny ledning med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Inte minst är det därför upp till Centerpolitikerna att visa att det är nya kvastar som sopar. Det är hög tid att få till en dialog med välfärdsföretagen som fungerar och är konstruktivt inriktad. Visa att företagen och företagarnas förslag tas på allvar och att det finns en tydlig vilja till att göra utbudet av hemtjänst i Nyköpings kommun så bra som ­möjligt, oavsett utförare.

Uppenbart missnöjda privata välfärdsföretag och underskottsdriven kommunal verksamhet är båda tecken på en politik som inte klarar sitt uppdrag.

Läs också

( 13 st )

Läs mer om dessa ämnen

CenterpartietNyköpings kommunHemtjänstLedare
Relaterat