Genom ett batteri i källaren eller i bilen kan ett hushåll klara kortare elavbrott utan påverkan och mer småskalig energi blir vårt elsystem robustare mot attacker utifrån, skriver Martina Johansson (C) och Rickard Nordin (C). Foto:

(C): ”Mer av småskalig energi ger ett mer robust samhälle”

Inlägg utifrån

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

De senaste veckornas fantastiska väder gör att fler och fler funderar på att sätta upp solceller eller solvärme på taket. Att få energi bara genom att det är ljust ute låter nästan för bra för att vara sant.

Varje dag monterar Klövsta energi AB i Gnesta 40 solceller och det gör de 200 dagar per år. Tack vare det så behöver vi inte producera fossil el motsvarande 2 miljoner kwh per år. Energin kommer direkt från solen och kommer göra det varje år utan nya investeringar. Vi vill att fler ska kunna vara med och delta i den gröna omställningen och investera i solceller. Då behöver det vara enkelt och lätt att göra rätt!

Idag finns en uppsjö av olika bidrag med tillhörande krångliga blanketter att fylla i för den som vill vara med i den gröna omställningen. Väntetiderna på solcellsbidrag är upp till två år. Vill du dessutom ha ett hemmabatteri är det ytterligare ansökningar eller om du vill installera en laddstolpe för att använda din solel till att köra på.

Vi i Centerpartiet är trötta på byråkratiskt krångel. Vi vill istället se ett annat system, ett enkelt system. Grönt avdrag som är vårt förslag, fungerar precis som ROT-avdraget. Du får pengarna direkt på fakturan. Inget krångel, inga väntetider och ingen osäkerhet om bidragen kommer ta slut. Det omfattar allt från solceller till laddstolpar, hemmabatterier och lösningar för smarta hem. Det är så vi driver utvecklingen framåt.

Tyvärr är vi inte där än. Regeringens solskatt hämmar de lite större solanläggningarna och skatteregler kring batterilagret gör att de inte kan användas effektivt. Här behövs förändring. Lagstiftningen måste gå i takt med teknikutvecklingen och skatt på egenproducerad el måste avskaffas.

Det här är dessutom inte bara smart för miljön. I en tid med allt mer orolig omvärld är det bra att vara lite mer självförsörjande. Genom ett batteri i källaren eller i bilen kan ett hushåll klara kortare elavbrott utan påverkan och mer småskalig energi blir vårt elsystem robustare mot attacker utifrån. I ett krisläge väntas också kärnkraften stängas ned av säkerhetsskäl och att då ha fler sorters elproduktion blir oerhört viktigt.

Martina Johansson

riksdagskandidat Centerpartiet Södermanland

Rickard Nordin

energipolitisk talesperson Centerpartiet

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

CenterpartietDebattEnergiMiljösol
Relaterat