Samtidigt som partiledaren Stefan Löfven talar om hur fördummande det är med blockpolitiken släpper hans eget parti en smutkastningskampanj riktad mot Centerpartiet och Liberalerna. FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT

De som söndrar för att få härska

Ledare

Socialdemokraternas senaste smutskastningskampanj mot C och L minskar möjligheterna att mötas över blockgränserna.

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Att sprida osämja bland motståndarna är Socialdemokraternas bästa taktik. Det tar bort fokus från deras egen politik och får motståndarna att framstå som ett sargat regeringsalternativ som är mycket sämre. De har gjort det förr. Under valet 2014 handlade mycket om att svartmåla Sverige, berätta att allt var sönder och att Alliansen inte längre var ett trovärdigt regeringsalternativ.

Med mindre än två veckor kvar har Socialdemokraterna i Stockholm släppt en film med fokus på allt annat än deras egen politik. Filmen visar olika klipp på Annie och Jan när de säger nej till samarbete med SD. Det följs sedan av ett ”kan du vara säker på att Alliansen inte ger SD inflytande i en regering?” och berättar om hur liberala partier ute i Europa har samarbetat med högerextrema partier. Det kan hända även här i Sverige och därför kan man absolut inte lita på Centerpartiet och Liberalerna. Med dolda Facebook-annonser riktar man filmen till de som är intresserade av just C och L, för att varna om vad som komma skall ifall man röstar på dem.

Med tanke på Socialdemokraternas läge i opinionen är det förvisso smart att fokusera på något annat än den egna politiken, som inte går hem hos väljarna, men det är likväl ytterligare ett fult drag från deras sida. Samtidigt som detta pågår i ett av sossarnas största län talar Löfven fint om hur fördummande det är med blockpolitiken och hur viktigt det är med överenskommelser. Efter valet borde det bildas en blocköverskridande regering där det största partiet innehar statsministerposten. Alltså att alla andra partier ska ta sitt förnuft till fånga och bilda en regering kring honom.

Smutskastningsfilmen slutar med: ”Socialdemokraterna är enda garanten för att hålla SD från inflytande”. Men det är långt ifrån sanningen. Löfven kommer inte göra någonting för att hålla SD borta så länge det innebär att han får fortsätta vara statsminister. När S föser SD i händerna på Alliansen så räknar man kallt med att inte bara kunna skrämma några mittenväljare åt vänster utan att också återigen framstå som det ansvarsfulla partiet som inte vill ha med SD att göra. Taktiken blir dock helt meningslös eftersom S i närmast har kopierat SD:s retorik på migrationsområdet. I smutskampanjandet spelar dock inte detta någon roll när en själv är Det ansvarstagandet partiet. I sossarnas verklighet kommer ett S som tar stöd av SD alltid vara bättre och rimligare än en höger som tar stöd av SD. När man nu varnat för det vill man framstå som det parti som återigen tar ansvar för Sverige och för regeringsbildningen.

Socialdemokraternas taktik att dra isär Alliansen har också en baksida. Smutskampanjen bidrar till minskande möjligheter att mötas över blockgränserna. Att smutskasta sina motståndare under valrörelsen är onekligen ett mycket märkligt sätt att sträcka ut handen på. För vem vill ha en samarbetspartner som har smutskastat en hela valrörelsen? Alliansens svansföring är nog högre än så.

Elin Larsson

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

SocialdemokraternaCenterpartietLiberalernaPolitikVal 2018
Relaterat