Poliserna behöver bli fler, men det tar tid att utbilda 5 000 nya poliser. Det är därför vi även föreslår införandet av kommunala trygghetsvakter, skriver Christer Nylander (L) och Mathias Sundin (L). FOTO: JOHAN NILSSON/TT

Debatt: ”Trygghet kräver en satsning på polis och försvar”

Inlägg utifrån
annons

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Regeringen missar konstant att se verklighetens problem i dagens Sverige, och detta visar deras vårbudget med all tydlighet. Med en ökad spänning runt Östersjön, en underbemannad polis som inte klarar av att leverera trygghet till medborgarna och framväxten av en ny underklass i högkonjunkturens Sverige så väljer Socialdemokraterna och Miljöpartiet att satsa enbart 500 miljoner kronor på försvaret och 700 miljoner kronor på polisen.

Liberalerna anser inte att det som regeringen föreslår är tillräckligt för att hindra den negativa utveckling som nu sker inom dessa samhällsviktiga funktioner. Det är därför vi i Liberalernas vårbudget presenterar förslag som ska stärka polisen med 2,7 miljarder kronor. Pengar som ska gå till att anställa 5 000 fler poliser över hela landet, och höja våra polisers löner med 4 000 kronor i månaden. Liberalerna är dock medvetna om att det tar tid att utbilda 5 000 nya poliser, det är därför vi även föreslår införandet av kommunala trygghetsvakter som ska finnas på gator och torg under tider som otryggheten upplevs som störst.

Liberalerna ser även att den ökade spänningen runt Östersjön och Putins aggressiva beteende mot Rysslands grannar kräver att det svenska försvaret rustas upp. Under en allt för lång tid har Försvarsmakten setts som en myndighet som alla andra, och inte något nödvändigt för att garantera vår demokrati och säkerhet i Sverige. Det är därför vi nu vill inleda arbetet med att 2 procent av Sveriges BNP skall gå till försvaret, och redan i år kan vi sätta av 4 miljarder extra. Dessa pengar vill Liberalerna ska gå till förbandsverksamhet och beredskap i första hand.

Liberalerna ser även med oro på hur en ny svag underklass håller på att växa fram i högkonjunkturens Sverige. När arbetslösheten ständigt sjunker så finns det ändå 300 000 svenskar som är fast i utanförskap och bidragsberoende. Liberalerna kan aldrig acceptera att vissa inte får förverkliga sina drömmar och leva ett liv utan en grundläggande social trygghet. Det är också därför vi lägger fram förslaget om startjobb där vi ser att 70 000 personer kan få in en fot på arbetsmarknaden mycket lättare än med dagens system.

Sammantaget presenterar Liberalerna en vårbudget med fokus på att stärka de samhällskritiska funktionerna och stötta de svagaste i samhället, något som regeringen misslyckas med i sin politik.

Christer Nylander (L)

gruppledare riksdagen

Mathias Sundin (L)

ledamot finansutskottet

Läs också

( 11 st )

Läs mer om dessa ämnen

LiberalernaDebattPolitikSamhällsskyddSäkerhetspolitik
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka