Debattkrönika: "Så firar vi in julen här på länsstyrelsen"

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Ett år går väldigt fort och mycket snart ska vi vänja oss vid att skriva 2018. Å andra sidan är det inte så ofta som datum skrivs på papper numera. I framtiden kommer det troligtvis att bli ännu mer sällan. I både det privata livet och arbetslivet hanteras allting mer elektroniskt. En spännande utveckling har skett inom det här området under senare år. Ändå är det bara början, här gäller det att hänga med.

Ett av många uppdrag länsstyrelsen har att arbeta med under det kommande året, handlar om att bidra till regeringens digitaliseringsmål. Detta för att det är viktigt, att vi och andra offentliga underlättar vardagen för medborgare och företag. Angeläget i ett län med behov av fler och växande företag.

Under första halvan av det här året besökte jag och länsrådet alla länets kommuner. Hon liksom jag imponerades av det näringslivsfrämjande arbete som bedrivs på olika håll. Intressant att notera i sammanhanget är Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimatet. I årets mätning placerade sig nämligen tre sörmländska kommuner bland de sextio högst rankade i landet, vilket är värt att uppmärksamma särskilt.

Länsrådet och jag slogs även av all byggnation som pågår. Särskilt roligt var det att möta lokala företag som bygger för egen förvaltning. I tidigare krönikor har jag skrivit om behovet av nya bostäder. Därför hoppas förstås jag, på fortsatt byggande även under kommande år. Samtidigt är jag förstås medveten om att högkonjunkturer kommer och går, något som påverkar investeringar och byggnation. Hur det utvecklas framgent får alltså framtiden utvisa.

Så här på sluttampen av året är det otroligt mycket som ska hinnas med. Ett arbetsår ska avslutas och sammanfattas, samtidigt ska ett nytt planeras. Parallellt ska det förberedas för ett privat julfirande. Julkort ska skrivas och julklappar köpas, ett välfärdsproblem absolut, jag är den första att hålla med om det. Men det är faktiskt så december månad ser ut, för många av oss. Den allra mörkaste tiden på året är den mest hektiska.

Vi får helt enkelt göra vad vi kan, för att lätta upp stämningen. På länsstyrelsen firar vi in julen tillsammans, med en julfrukost i början av julveckan. Skinksmörgåsar, pepparkakor, kaffe, té med mera är självklara inslag. Levande ljus bidrar förstås till att stämningen blir extra härlig.

Vi behöver verkligen ”ladda batterierna” ordentligt. Nästa år blir nämligen extra intensivt, eftersom det är ett valår. Hos oss på Länsstyrelsen är arbetet igång för fullt inför detta. Vi är nämligen den regionala valmyndigheten. Hos oss fattas beslut om valkretsindelning och det är vi som ansvarar för den slutliga rösträkningen efter valet. Men som sagt, först jul- och nyårsfirande, därefter nya tag inför det 18:e året efter millennieskiftet!

Liselott Hagberg

Sörmlands landshövding

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Länsstyrelsen i SörmlandLiselott HagbergKrönika
Relaterat