Debatt: "Marken runt Mälaren är viktig för vår matförsörjning"

DEBATTKRÖNIKA2016-08-06 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Huvuddelen av vår mat kommer från lantbruket. De som producerar råvarorna är lantbrukare som har stor kunskap om komplexa ekologiska system. Med århundradens erfarenhet och kunskap, kombinerat med den senaste digitala tekniken, är målet att kunna leverera förstklassiga produkter. Därför är det olyckligt när välmenande, men inte helt genomtänkta, regler detaljstyr en liten del av den ekologiska kedjan, vilket kan ge stora konsekvenser i balansen på andra områden.

Runt Mälaren finns otroligt bördiga jordar och en stor del av Sveriges befolkning bor i närheten. Detta ger fantastiska möjligheter att leverera lokala och närodlade produkter, vars fördelar inte bara är att transportsträckan är kort, utan de kan också tillåtas mogna färdigt på plantan, vilket ger ett högre närings- och smakinnehåll.

Runt Mälaren handlar det inte bara om matproduktion utan även om exempelvis dricksvatten, sjöfart, rekreation, naturupplevelser och biologisk mångfald. Kulturlandskapet har mycket höga naturvärden, skapade av många generationer av lantbrukare. Dessa har vårdat skogarna så att de är artrika och upplevs som öppna och inbjudande att ströva i. Dessa har genom att låta sina djur beta hållit landskapet öppet och skapat livsmiljöer för en mängd arter av både växter och djur, inte minst vid stränder där vassen behöver hållas borta.

Tätorterna kring Mälaren växer så att det knakar. Därför tas jordbruksmark bit för bit i anspråk till nya stadsdelar, externa handelsområden, vägar och logistikcentrum. När den nya slussen i Stockholm står klar kommer vattenståndet i Mälaren att förändras över en natt vilket innebär att närmare 10 000 hektar av våra mest bördiga jordar kommer att behöva sås senare på våren, vilket resulterar i försämrade skördar. Betesdjuren måste också vänta längre med att gå ut på bete och vi riskerar att förlora både ekonomiska och biologiska värden. Detta åsamkar ekonomiska förluster för markägarna som måste få korrekta ersättningar för den mark som inte längre kan användas på samma sätt som tidigare.

Det finns en stark trend mot ekologiskt, men den typen av odling kräver mer mark än konventionell odling eftersom avkastningen är lägre. Vår åkermark kommer också att behöva producera energi för att ersätta kol och olja i framtiden. Att samtidigt ta de jordar som är bland Sveriges bördigaste ur produktion, tycker vi i LRF är upprörande, inte minst ur ett självförsörjningsperspektiv. Den nya regleringen av Mälaren innebär att mat nog för att föda en mindre svensk kommun behöver ersättas med importerad mat.

Vi måste värdesätta vårt inhemska lantbruk högre och även använda oss mer av lantbrukarens erfarenhet och expertis inom ekologiska system. Lantbruket måste redan från början vara med i diskussionerna när nya regler som påverkar odlingslandskapet planeras. Något som kan tyckas vara en liten och positiv förändring på ett ställe kan ge mycket stora negativa konsekvenser på ett annat.

Per Pettersson

ordförande LRF Mälardalen

Margareta Malmquist

ordförande LRF Södermanland