Det VM som borde vara en fotbollsfest blir till en propagandaövning i Putin-regimens smak.  FOTO: WIKTOR NUMMELIN/TT

Ledare: En PR-fest för den hårdföra makten

Ledare

Fotbolls-VM har blivit en politisk maktfest snarare än folkfest.

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Fotbolls-VM är en folkfest som sträcker sig världen över, men det är också en uppvisning i låtsasdemokrati. Ännu en gång har Ryssland fått ett mästerskap som är en enda stor plattform åt president Vladimir Putin, allt för att kunna visa upp en fasad av demokrati och lika rättigheter. Den av internationella fotbollsförbundet Fifa utlovade transparensen och demokratin syns inte till, utan allt är ett stort PR-jippo som Putin styr över.

Det internationella fotbollsförbundet Fifa har kantats av skandaler, mutor och korruption. 2016 bytte man ut sin president till följd av korruptionsskandaler och man lovade då att återuppbygga Fifas heder. Nu invigs fotbolls-VM i Ryssland, ett dåligt val av värdland om man vill återupprätta sin anständighet.

Borta är den tid när det land som är mest lämpligt att stå värd är det land som får chansen att arrangera, inte ens när en utvärderingskommitté har fått säga sitt har man lyssnat på dem. Ryssland ansöker gladeligen om att få stå värd för diverse mästerskap; allt för att visa upp ett välmående land, och allt för att visa världen vilken stark ledare Putin är.

Under vinter-OS i Sotji 2014 fick Ryssland och Putin chansen att visa upp sig inför hela världen. Kritik riktades mot att det var ett svajigt demokratiskt land som inte respekterade alla medborgares fri- och rättigheter för hela världen. Bakom kulisserna pågick ett statligt kontrollerat dopningsprogram. Det kom rapporter om hur mänskliga fri- och rättigheter kränks för exempelvis journalister och HBTQI. När OS-elden slocknat invaderade Putins styrkor Ukraina och Krim.

Vad som borde vara ett värdland där det rent demokratiskt och rättsligt är okej att lägga ett stort mästerskap, är i stället ett värdland som anklagas för att manipulera andra länders valkampanjer, en stat som invaderat sitt grannland, förföljt journalister och som bryter mot mänskliga rättigheter. Kritiken mot Ryssland har varit hård inför varje arrangemang Putin-­styret stått som värd för och det finns ingen anledning att tro att regimen har bättrat sig sedan OS 2014.

Vad som borde vara en fotbollsfest blir en diskussion om politik och demokrati. I skottgluggen hamnar idrottsutövarna och ledarna som ska ta ställning till om det är okej att åka och närvara och samtidigt stötta ett land som politiskt har mycket kvar när det ­gäller bland annat demokrati och mänskliga rättigheter. Varken Sveriges regering eller kungafamilj kommer följa fotbolls-VM på plats just på grund av detta.

Allt detta om demokrati och mänskliga rättigheter borde Fifa redan ha tagit ställning till. Och kanske är det just det organisationen sorgligt nog har gjort när den först placerar fotbolls-VM i Ryssland och sedan ­låter diktaturen Qatar stå värd 2022. Även sport är politik och för Fifa är det pengarna och makten som står i centrum. Lidande blir idrottsutövarna, fotbollsfansen och de egna medborgarna, som tvingas se sina egna fri- och rättigheter sättas åt sidan för att värd­landet ska kunna visa upp fina arenor och ett ”fungerande” land. Det är ingenting annat än skamligt.

Elin Larsson

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

LedarePolitikRysslandfotboll
Relaterat