Låt Nyköpings ukrainska flyktingar stanna

I vanlig ordning skapar byråkrati problem som innebär att människor hamnar i kläm

Informationsmöte med ukrainska flyktingar på Nykomsten

Informationsmöte med ukrainska flyktingar på Nykomsten

Foto: Malin Stenberg

Flyktingpolitik2022-06-29 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Läget i Ukraina är fortsatt mörkt vilket har lett till att många kvinnor och barn sökt skydd bort från Putins invasion och till tryggheten i andra länder i Europa, däribland Sverige. På fredag träder en ny lagstiftning i kraft med syfte att jämnare fördela mottagandet av flyktingar. Lagen innebär att Migrationsverket ska anvisa skyddsbehövande till landets olika kommuner, inklusive Nyköping som ska ta emot 131 personer. Totalt ska Sörmland ta emot 553 Ukrainska flyktingar. 

Den nya lagen innebär dock ett osäkert läge för de 118 ukrainska flyktingar som redan bosatt sig i Nyköping. Dessa personer har genom EBO fått ordna egna boenden eller fått bo hos värdfamiljer. I samband med kommunens informationsmöte intervjuade SN Tatiana Popova som är orolig för vad denna nya lag kommer innebära för henne och hennes barn. Tatiana och många andra ukrainska familjer har etablerat sig i kommunen, skaffat jobb, vänner och deras barn har påbörjat en skolgång. Den nya lagen innebär dock att många av dem kan behöva flytta till en annan kommun. Kommunen förmedlar inga privata boenden och det utgår ingen ersättning från Migrationsverket eller kommunen till dem som upplåter sin privata bostad åt de skyddsbehövande. Inte heller garanterar migrationsverket att man får ett anvisat boende i den kommunen där man etablerat sig.
 

Syftet med integration är ju att människor ska etablera sig i samhället. Att flytta på människor som tagit första steget in i lokalsamhället och på så vis rycka upp deras nya trygga tillvaro är knappast gynnsamt. Vad är poängen med att flytta på de 118 personer som redan etablerat sig i Nyköping för att ta emot 131 nya personer som eventuellt har etablerat sig och fått förankring i en annan ort i Sverige? Lagen har goda intentioner, men i vanlig ordning skapar denna typ av byråkrati problem som innebär att människor hamnar i kläm.