När perioden närmar sig sitt slut kan vi med stolthet konstatera att landstingets verksamheter har fått nya personfokuserade arbetssätt, våra sjuksköterskor leder löneligan i Sverige och ekonomin visar ett positivt resultat, skriver de fyra landstingsråden i den styrande koalitionen. FOTO: ROGER CULMSEE

Inlägg utifrån: ”En mandat­period att vara stolt över”

Debatt

"I slutet av mandatperioden kan vi med stolthet blicka tillbaka på de många satsningar som vi i Koalitionen har genomfört."

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Under mandatperioden har vi, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna, styrt landstinget. När perioden närmar sig sitt slut kan vi med stolthet konstatera att landstingets verksamheter har fått nya personfokuserade ­arbetssätt, våra sjuksköterskor leder löneligan i Sverige och ekonomin visar ett ­positivt resultat. Vi har gjort detta samtidigt som vi har hållit ner skattenivån, infört avgiftsfri ­primärvård och genomfört stora renoveringar av våra sjukhus för kommande vårdbehov.

Koalitionen har enträget jobbat mot målet att Sörmland ska vara Sveriges friskaste län. Sedan 2017 är Sörmlands primärvård avgiftsfri, vilket gör vården mycket mer tillgänglig och jämlik. Vidare har vi öppnat hälsotorg, där invånare kan få råd och tips om hälsa och kost, ökat antalet läkare samt öppnat fler vårdcentraler. ­Mobila teamen, där patienter besöks av specialiserad personal i hemmen har byggts ut. Det är framförallt de sköraste och svagaste som drar nytta av att ha tillgång till samma medicinska expertis som finns på sjukhuset. Under mandat­perioden har antalet läkare ökat med 57 stycken till ­sammanlagt 845 läkare.

Som i stort sett samtliga landsting möter vi utmaningar­ inom bemanning. Det saknas­ helt enkelt utbildad personal till alla de vakanser som finns inom vården. Förutom lönesatsningar och införandet av vårdnära servicepersonal som underlättar vårdpersonalens arbete, har vi infört flera karriärvägar och möjligheter för vidareutbildning. Utöver detta har vårt nya kliniska träningscentrum medfört att läkarna har fått större möjligheter till vidareutbildning i sin yrkesroll. Dessa satsningar har medfört att fler än någonsin, 89 procent, rekommenderar landstinget till nya potentiella medarbetare.

Koalitionens satsningar återfinns även inom andra områden. På kulturområdet har det nya länsmuseet gjort det största avtrycket. Ett helt nytt, toppmodernt, museum med plats för olika uttryckssätt, kommer att bidra till att hålla kulturen och historia levande i vårt län. Vi har, tillsammans med andra regioner, även varit med och tagit beslut om nya biljettsystemet Movingo och köpt in nya tåg för att underlätta och göra pendlingen mer bekvämt och attraktivt. Satsningar inom digitalisering har bland annat medfört att patienter kan se sin journal på nätet, e-frikort och andra tjänster i vårdkontakterna.

I slutet av mandatperioden kan vi med stolthet blicka tillbaka på de många satsningar som vi i Koalitionen har genomfört. Satsningarna inom hälso- och sjukvården, kollektivtrafik, kultur och folkhälsa har bidragit till ett landsting som är väl rustat inför framtiden och den kommande regionbildningen. Vi fyra partier kan se tillbaks på ett gott samarbete som har burit frukt för sörmlänningarna i dag och i framtiden.

Monica Johansson finanslandstingsråd (S)

Anna Wåhlström folkhälso- och miljölandstingsråd (MP)

Mattias Claesson vice finanslandstingsråd (C)

Fredrik Lundgren hälso- och sjukvårdslandstingsråd (L)

Läs också

( 10 st )

Läs mer om dessa ämnen

SocialdemokraternaCenterpartietLandstingetLandstinget SörmlandLiberalernaMiljöpartietDebatt
Relaterat