Nazisthälsningsskandalen visar att ledningen på Öknaskolan inte tänker se mellan fingrarna på kränkningar, trakasserier och rasism.  FOTO: JENS ALVIN

Jonmyren: Resolut agerat av Öknaskolan

Ledare

Öknaskolan gjorde helt rätt som blixtsnabbt markerade mot de elever som hitlerhälsat på en fest i Runtuna.

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Naturbruksgymnasiet Öknaskolan har haft sina problem och fått välförtjänt kritik för detta. En hård jargong med sexuella trakasserier, kränkningar och rasism hade fått alldeles för fria tyglar i skolmiljön och påverkade verksamheten.

Skolan är en av de viktiga institutioner som ser till att kompetensförsörja samhällets gröna näringar, inom jakt och viltvård, jord- och skogsbruk, djurhållning och trädgårdsutbildning. En skola som har nolltolerans mot rasism och nazism, mot kränkningar och mobbningstendenser, värnar också en god ­arbets- och studiemiljö för alla. Det krävs ingen komplicerad uträkning för att förstå att det fungerar så, där­emot krävs det ryggrad och mod nog att agera när det ­behövs.

Därför var det uppmuntrande att ta del av skolledningens agerande i samband med att en film spreds i sociala medier där några elever gjorde hitlerhälsning, på en privat efterfest efter skolans julmiddag. Hets mot folkgrupp är inget oskyldigt hyss, även om den och de som gjorde det måhända inte var helt på det klara vad de faktiskt gjorde. Att detta inträffade utanför skolans område, på elevernas fritid, spelade ingen roll. Skolan ska inte blunda för sådant, lika lite som övriga samhället. Vi har alla ansvar för att hålla rasismen kort.

Rektorn Martina Granquist tog del av filmen och polisanmälde eleverna (SN 14/12). Det var resolut agerat. Sedan är det upp till polis och rättsväsendet att hantera det som hänt.

Detta visar att skolledningen tydligt menar allvar med att inte tolerera att gamla synder åter tar över. Öknaskolan är till för alla. Det kräver ömsesidig ­respekt för varandra. Den som accepterar att grundläggande gränser för trygghet och medmänsklighet ruckas på, att det blundas i stället för att ta tag i svårigheter, den bidrar till problemen i stället för att motverka dem.

Det finns alltid krafter som försöker förminska sådana­ här situationer, men sakfrågan är enkel: Heilandet signalerar stöd för en folkmordsideologi. Under ­nazismen spärrades människor in i koncentrationsläger och mördades på ett systematiskt och industriellt organiserat sätt. Massmördandet är en del av ideologin. Hitlerhälsningen glorifierar hatet mot judar, mot romer och andra utsatta etniska minoriteter, mot människor med funktionsnedsättningar och mot politiska meningsmotståndare. Det är snarlik problematik som uppstår när terrorism i olika former glorifieras.

I dessa tider där det i vårt samhälle döljs både aktiva nazister och jihadister gäller det att hålla hårt på våra samhälleliga spelregler. Även om den som står och viftar med armen i nazistisk stil och skriker sieg heil inte har tänkt igenom det hela, spelar det mindre roll för alla de medmänniskor som riskerar att bli offer för det ideologiskt motiverade våldet. Detta är en lärdom som inte minst bör inpräntas av den svenska skolan. Utmaningen gäller varje årskull, varje elev.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

ÖknaskolanNazismRasism
Relaterat