Den kända engelske löparen Roger Bannister har gått ur tiden. Krönikör Jansson minns hans bedrifter och lärdomar. Foto:

Krönika: "Vi kan lära oss mycket av Roger Bannister"

KRÖNIKA

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

För en dryg månad sedan meddelades att den engelske löparen Roger Bannister avlidit i en ålder av 86 år. Bannister har gått till historien för sin bedrift att först av alla springa en engelsk mil under fyra minuter – den så kallade drömmilen. Han var en av flera löpare som i efterkrigstidens pånyttfödelse för arenaidrott kämpat för att nå gränsen på fyra minuter. Runt om i världen arrangerades idrottsgalor där drömmilen var det stora dragplåstret. Men hur man än kämpade tog en engelsk mil mera än fyra minuter. Till slut blev det en sanning att fyra minuter på en engelsk mil var ouppnåelig. Medicinska experter skrev artiklar om olika orsaker till att drömmilen var omöjlig. Efter en tid blev detta till en absolut sanning – ”alla” trodde att det var omöjligt. ”Alla” utom Roger Bannister. Vintern 53-54 åkte han till Australien och tränade tillsammans med några kamrater från läkarutbildningen. På våren 54 åkte man hem till England och vid en idrottsgala 1954 lyckades Bannister springa milen under fyra minuter. Vilket var en bedrift! Det skulle ju inte gå!

Men Roger hade hela tiden ansett att det var möjligt men krävande. När Bannister visat att det var möjligt kunde plötsligt ett antal löpare göra om bedriften. Detta kallas Bannistersyndromet: om man inte tror att något är möjligt blir det omöjligt på grund av den mentala styrningen av kroppen. Om man å andra sidan är övertygad om att något är möjligt finns ingen mental spärr och med rätt förutsättningar kommer man att lyckas.

Överfört från löpning till landsbygdsutveckling gäller samma sak: Det man är övertygad om är möjligt och tvärt om. Om man tänker ”Det här kommer inte att gå!” så satsar man inte helhjärtat vilket leder till en självuppfyllande profetia.

Om man å andra sidan har en väl underbyggd optimism: ”Det här kommer vi att klara!” så mobiliserar man alla sina resurser optimalt och kommer i mål.

Den som vill bosätta sig på landsbygden och starta en egen verksamhet för sin försörjning behöver vara mentalt övertygad om att detta är möjligt!

Roger Bannister hade hela tiden varit övertygad om att rekordet var möjligt att slå! Det var därför han lyckades!

Föregångare, pionjärer och stigfinnare av detta slag behövs för utvecklingen av det mänskliga samhället. Några måste gå först, ta stora risker och våga stå emot en ofta ganska oförstående omgivning.

Dock är dessa föregångares egenskaper och metoder lämpliga för oss andra att ta lärdom av, exempelvis vid en omstart i livet:

* innan du ger dig in i något nytt: se dig själv lyckas med uppgiften!

* utveckla din självtillit genom att flytta fram dina positioner i en takt som passar dig

* träna din förmåga att avgöra när det är dags att avbryta ett experiment, det vill säga när det är dags att summera, reflektera och gå vidare

* träna dig att finna svaren med små, snabba och enkla metoder, det vill säga. använd inte mer tid och energi än nödvändigt för att få ett svar

* lär dig att hantera s.k. ”misslyckanden”, experiment som inte fullt ut lyckades. Se dem som ett lärande. Använd erfarenheterna till att gå styrkt in i nästa experiment.

Inga stora segrar utan mental styrka!

Tommy Jansson

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

KrönikaSportopinion
Relaterat