Influencers skada, nytta och inflytande har debatterats flitigt fram och tillbaka sedan yrket fick ett namn. Att vara influencer Àr nÄgon som har inflytande pÄ andra och kan pÄverka dem att utföra vissa handlingar.
VÀl fixade, snygga och inflytelserika unga kvinnor sÀljer pÄ ungdomar olika produkter och skönhetsideal. Skandaler har uppkommit. Reklam för skönhetsingrepp, utnyttjande av oskyldiga mÀnniskor och droger har förekommit. Vad man Àn tycker om yrket har de hÀr personerna onekligen ett inflytande. Företag anvÀnder i allt större utstrÀckning reklam via influencers och ibland hellre Àn via annan traditionell marknadsföring. Dessa influencers pÄverkar trender, intressen och konsumtionsmönster.
Personligen följer jag ganska fÄ influencers och youtubers, men de jag följer Àr en mixad kompott av livsstils-influencers, rese-influencers och ASMR-artister. Det sistnÀmnda Àr en förkortning för Autonomous sensory meridian response och det sÀgs stimulera tittarnas eller lyssnarnas sinnen.
Vad jag har noterat Àr att samtliga har börjat göra reklam för olika ljudbokstjÀnster. Följare erbjuds rabattkoder för att testa de olika apparna och blir tipsade om intressanta böcker.
I flera Är har vi annars fÄtt höra om lÀsdöden, sÀrskilt bland unga. Studie efter studie visar att mÀnniskor lÀser allt fÀrre böcker och spenderar allt mindre tid pÄ fritidslÀsning. Ett vÀldigt oroande tecken, tycker mÄnga. DÄ bör det vara glÀdjande att allt fler, sÀrskilt unga, ökar sitt lyssnande av ljudböcker och fÄr bÄde sin facklitteratur och skönlitteratur dÀrigenom.
Den synen Àr det dock mÄnga som inte delar, sÀrskilt bland författare och opinionsbildare. I diverse tidningsartiklar har vi kunnat lÀsa om det orovÀckande fenomenet ljudböcker som trÀnger undan den mer klassiska litteraturformen. FrÄgan man dÄ bör stÀlla sig Àr vad dessa personer anser att mÀnniskor i allmÀnhet och unga i synnerhet ska fÄ ut av sin lÀsning?
Ăr det fulare att lyssna pĂ„ ljudbok Ă€n att lĂ€sa en pappersbok?
Enligt forskningen Àr det ingen kognitiv skillnad i förstÄelse mellan att anvÀnda öronen eller ögonen nÀr det kommer till att ta till sig böcker och dess innehÄll. Sedan kan man sjÀlvklart argumentera för att en lÀsare fÄr olika upplevelser av en bok beroende pÄ om de lÀser den eller lyssnar pÄ den. Kanske har man en mysigare stund med en fysisk bok i soffan? FÄr man ett ökat intresse för innehÄllet nÀr en kÀnd skÄdespelare lÀser upp orden? Det Àr snarast frÄgan om personlig preferens, vad var och en föredrar. Att mÀnniskor vÀljer att njuta av skönlitteratur eller att lÀra sig nÄgot nytt via hörseln snarare Àn synen Àr inte ett problem.
Influenceryrket kommer nog inte dö ut inom en snar framtid. Om dessa personer kan fÄ unga följare intresserade av olika böcker och olika typer av lÀsning Àr det nÄgot som Àr positivt. LÀgg dÄ hellre mer tid pÄ att diskutera böckerna med barnen i stÀllet för att döma ut metoden.
Nora Karlsson Àr ledarskribent.