Från turkiska salongen på Biby till Putin

Foto:

Krönika2022-06-11 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ibland ångrar man saker och i mitt fall är det att jag aldrig besökte Biby gård utanför Eskilstuna. Visserligen finns gården kvar men fram till för bara ett par år sedan innehöll den en världsunik samling av historiska turkiska möbler, då den dåvarande ägaren Gustaf Celsing d.y. (1723–1789) var svenskt sändebud i Turkiet. När den siste fideikommissarien Celsing dog 2008 började fideikommisset avvecklas och den turkiska samlingen såldes till Qatar.

Turkiet har för den som är intresserad av nyheter varit på agendan den senaste tiden och så även Ryssland. Biby är därför också intressant för till gården hörde bördig jordbruksmark. En gång i tiden var visionen i Sverige att vi i största möjliga mån skulle vara självförsörjande och där spelade Södermanlands bördiga jordbruksbygd en nyckelroll. En roll som den kanske kommer att återta nu när spannmålstillförseln och livsmedelstransportsträckor först skadades av pandemin och senare av kriget i Ukraina. 

För en person som är född på 1980-talet kan höjda matpriser och dyrtid låta lika avlägset som att resa till Mars men likt verkliga rymdresor är det numera en realitet. Dessutom ligger hungern inte långt tillbaka i tiden. Via min avlidne morfar är jag ett handslag bort från första världskrigets ransonering med tillhörande hungerkravaller. Likaså ska man betänka att ransoneringen i Sverige efter andra världskriget avskaffades först 1951. Kort sagt är det ett stort antal nu levande svenskar som har minnen av detta. 

Det går också att nämna 1970-talets oljekris med tillhörande bensinbrist. Tidigare kunde man skratta åt berättelserna om bensindunkar i badrum eller källare, men numera låter inte det heller så pass avlägset. Oxelösund med SSAB spelade en vital del i den svenska energipolitiken för där fanns det stora oljedepåer som skulle skyddas i händelse av invasion från den lede Fi – och denne kom så att säga alltid ifrån öster.  

Biby och den tidigare turkiska salongen är ett litet bevis på att också Södermanland tillhörde den stora världen. Turkiska delegater som befann sig i Sverige för att kräva tillbaka de lån Karl XII skaffade sig i Bender gästade också godset. Dessutom ligger gården i ett landskap som brändes av ryssarna under Stora nordiska kriget. Exempelvis Nyköping vilket har bidragit till att våra äldsta hus utom slottet och Nikolai- samt Allhelgonakyrkan byggdes under andra halvan av 1700-talet. 

Kort sagt vittnar det förflutna ibland också om nutiden, vilket är en insikt vi ofta behöver påminnas om.

David Lindén är historiker och skribent från Nyköping. Han medverkar som fristående krönikör i SN.

Köpekontraktet från 1781 då Ulric och Gustaf Celsing köpte Biby. Gustaf Celsing d.y. (1723–1789) var svenskt sändebud i Turkiet.
Köpekontraktet från 1781 då Ulric och Gustaf Celsing köpte Biby. Gustaf Celsing d.y. (1723–1789) var svenskt sändebud i Turkiet.