GÀrna makt, men först rejÀla reformförslag

Den friska idéutveckling som tankesmedjan Fores driver ger ett handfast hopp om en vÀxande mitten. Det behöver bÄde Centerpartiet och den liberala delen av Liberalerna omfamna.

Inom tankesmedjan Fores byggs utrymme för en bred och rejÀl reformagenda pÄ grön, frihetlig liberal grund. En motkraft till det politiska lÀge vi har i dag.

Inom tankesmedjan Fores byggs utrymme för en bred och rejÀl reformagenda pÄ grön, frihetlig liberal grund. En motkraft till det politiska lÀge vi har i dag.

Foto: SkÀrmdump frÄn Fores

Krönika2023-08-12 05:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Den som vill se ett starkare, modigare liberalt Sverige behöver en aktiv reformutveckling och ihĂ€rdigt vĂ€nskapsbyggande. NĂ€ringslivets tankesmedjesfĂ€r gĂ„r i bĂ€sta fall pĂ„ tomgĂ„ng. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Moderaterna kan vĂ€lja mer liberalt sinnade fotfĂ€sten i stora frĂ„gor, men opinionsvindarna drar inte i den riktningen. 

Inte Ă€n. 

Den senare delen av 2010-talet och början av det hÀr Ärtiondet har varit och Àr en prövande tid för den politiska mitten och för framtidsoptimistiska gröna, liberala idéer. Plattformen som trepartiregeringen styr pÄ, Tidöavtalet, har ingen liberal tyngd. För 15 Är sedan hade liberalt laddade reformer varit ett kÀrnvÀrde för en regering som ser sig som borgerlig och innehÄller partiet Liberalerna.

OpinionsmĂ€tningarna ger inget större hopp om snar vĂ€ndning. Socialdemokraterna vĂ€xer i opposition, men inte Centerpartiet och inte Miljöpartiet. Liberalerna som har makten förlorar vĂ€nner i vĂ€ljarkĂ„ren. 

Moderaterna har stadigt tunnat ut sina liberala instinkter och pratar hellre om annat. Basen i regeringsunderlaget, Sverigedemokraterna, bÀr inte pÄ en liberal syn pÄ mÀnniskor, rÀttigheter och samhÀllsbildningar. VÀljarkÄren serveras i stÀllet en vi och dom-rÀdsla och grav utvecklingspessimism.

undefined
Bred förÀndringskraft kommer inte utan ha gjort ett rejÀlt förarbete. Det var en grundlÀggande förutsÀttning för Alliansens valseger 2006.

Det behövs starka motkrafter, i nya eller nygamla allianser. Det gĂ„r inte utan en rejĂ€l underbyggnad av reformförslag och skarpa samhĂ€llsanalyser som drar debatten Ă„t annat hĂ„ll. Tankesmedjan Fores, med vd:n Ulrica Schenström som kraftfull frontfigur, har stadigt bidragit med fler och tydliga ljuspunkter i detta. Det arbetet tĂ„l att utvecklas. En sĂ„dan handfast förĂ€ndringsvilja ser vi i de reformgrupper som har lanserats, formade med ett antal framtidsnamn frĂ„n moderata, liberala och centerpartistiska led. I klimatgruppen ingĂ„r Ă€ven en representant frĂ„n Miljöpartiets Grön Ungdom. 

Nyligen kom dĂ€rför rapporten Du gröna, du fria – med ett antal relevanta och möjliga klimatpolitiska reformer i vĂ„r tid. DĂ€r kan samsyn ocksĂ„ med Socialdemokraterna i ett antal förslag vara klart möjlig. PĂ„ omrĂ„den som utbildning, rĂ€ttsstat och integration kommer liknande förslag pĂ„ konstruktiva förĂ€ndringar. Fores gör skĂ€l för sina resurser och mer dĂ€rtill.

Ensam Àr inte stark. Enskilda mittenpartier vinner ingen makt i nÀrtid utan bredare vÀnskaper. Det krÀver mer av samlande strategier för hur vi kan förÀndra dagens Sverige till det bÀttre, för fler. Detta ger i sin tur partipolitiken sÄvÀl nyttor som nÀring, och mer hÀndighet Àn billig hÄrdhet.

Olof Jonmyren Àr politisk redaktör.

Olof Jonmyren
Olof Jonmyren