Hjälp mig att fira den svenska historien

500 år efter Gustav Vasas intåg i Stockholm görs det levande igen.

Vi har aldrig i vår helhet ockuperats som nation efter 1523. Därför finns det fog att kalla detta början på det självständiga Sverige.

Vi har aldrig i vår helhet ockuperats som nation efter 1523. Därför finns det fog att kalla detta början på det självständiga Sverige.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Krönika2023-06-23 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Glad midsommar! Detta skulle kunna kallas för vår egentliga, eller kulturella, nationaldag. Det blir sill, jordgubbar och nubbe, för den som vill. Dessutom kommer ett gäng tappra själar att dansa kring midsommarstången, även om undertecknad föredrar att inte göra det. Trots sin internationella spridning kan midsommar kallas för något genuint svenskt. Datumet har en given plats i den svenska historieskrivningen. 

I morgon är det 500 år sedan den nuvarande epoken av svensk självständighet inleddes. Den 24 juni 1523 genomförde den nyvalde kungen Gustav Vasa sitt intåg i det befriade Stockholm. Staden var bland de sista fästena som hade stöttat Kalmarunionen och genom förhandlingar gav den nu upp. Därefter har Sverige varit en självständig nationalstat. Visserligen har vi haft ockuperande ryska styrkor med jämna mellanrum, vilket inte minst staden Nyköping kan vittna om. Men vi har aldrig i vår helhet ockuperats som nation efter 1523. Det är därför som det finns fog att kalla detta början på det självständiga Sverige, även om Sverige som nation existerade långt innan Gustav Vasa. 

Kanske skulle man kunna anlägga en religiös aspekt och kalla 2023 för jubelår eller i varje fall bemärkelseår? Ett bemärkelseår i den aspekten att vi inte okritiskt firar personen Gustav Vasa, utan snarare uppmärksammar att även individer kan påverka ett historiskt förlopp. Dagen till ära kommer också en grupp entusiaster att återskapa själva intåget. Klockan 12 den 24 juni börjar de på Medborgarplatsen i Stockholm och tågar in genom Gamla stan till slottet, där stadens nycklar kommer att presenteras av en fiktiv Gustav Vasa. Därefter blir det uppträdanden på Stortorget och bland annat tal av populärhistorikern Herman Lindqvist. Målet är att göra det förflutna levande och försöka ge åskådarna tillgång till vad som skulle kunna kallas för en alldeles egen tidsmaskin. 

Evenemanget kan kallas för ett litet medeltidsveckan i miniatyr, eller ett tappert försök att återuppväcka Hertig Karls marknad som tidigare hölls på Nyköpingshus. Själv kommer jag att vara en av två konferencierer på Stortorget och hoppas att alla som kan och vill kommer och lyssnar. Det blir min midsommargåva till er: att fira den spännande svenska historien genom att uppmärksamma vår förste Vasakung.

David Lindén är författare och historiker. Han medverkar som fristående krönikör i SN.

David Lindén
David Lindén