Samling vid pumpen – dags att tänka nytt!

Arvet efter Tunabergs bergslag och sörmländsk industrihistoria levererar än i dag.

David Lindén, historiker

David Lindén, historiker

Foto:

Krönika2023-03-11 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hjärnan är ett fascinerande organ. Det första som poppade upp i huvudet när jag läste om att bolaget Blykalla eventuellt vill bygga en forskningsreaktor i Studsvik, var några rader av Nyköpingssonen Ulf Peder Olrog (1919–1972). Trubaduren, poeten och underhållaren: Samling vid pumpen, Tunabergare hitåt! Men jag förespråkar inte att man ska slå länsmän, vilket skildras i den glada visan från 1940-talet men däremot förmågan att blicka tillbaka. 

undefined
Allhelgonakyrkan - här ligger mässingstrådens uppfinnare begravd.

Sverige har en fascinerande industrihistoria. Västergötland sina krämare, Småland sin Gnosjöanda och Dalarna sina gruvor. Även vi i Sörmland har en industrihistoria som inte alltid uppmärksammas. Det handlar om innovation och ibland småuppfinningar som har påverkat hela den svenska historien. Ett exempel är att uppfinnaren av mässingstråden Gillis de Besche var anställd av Karl IX och ligger begravd i Allhelgonakyrkan i Nyköping. 

Ett ytterligare exempel är också att bruken och gruvorna inte var reserverade för Dalarna, Närke och Västmanland, den del av landet som traditionellt kallas för just bergslagen där bergens lag rådde. Tunabergs eller Tuna bergslag i Tuna och Bergshammar utanför Nyköping kan spåra sin verksamhet tillbaka till 1400-talet. Men det var först på 1500- och 1600-talet som den blev storskalig. Det stora antalet efterlämnade gruvhål är ett bevis på detta. Den sista gruvan i Stora Uttervik stängdes 1956, men Nävekvarns bruk som grundades av Gillis de Besche tillsammans med sonen Hubert lade ner sin verksamhet först 2010. När piraten Edward Teachs, allmänt kallad Svartskägg, skepp Queen Annes Revenge hittades 1996 utanför Florida i USA fann man kanoner med Nävekvarns sigill. En tidig globalisering. 

undefined
När piraten Edward Teachs, allmänt kallad Svartskägg, skepp Queen Annes Revenge hittades 1996 utanför Florida i USA fann man kanoner med Nävekvarns sigill. Ytterligare några av kanonerna var tillverkade vid Ehrendals bruk utanför Gnesta.

Inom industri – och företagshistorisk forskning diskuteras ofta mentalitet. Grovt sammanfattat att vana och arv kan ha positiva effekter, såsom att barn till företagare har lättare för att driva företag. Visserligen kan detta tolkas som en generalisering, men det går även att applicera på bygder. Än finns det småföretag i Västergötland och än finns det industrier och verksamheter i Sörmland som vilar på ett arv. Mässingstråden var höjden av innovation och på SSAB i Oxelösund pågår projekt att ta fram koldioxidfritt stål. När Studsvik invigdes 1947 var den höjden av modern teknologi och kanske får platsen en ny reaktor som kan ta oss in i framtiden. 

Salig Olrog får ursäkta, men Tunabergsandan handlar inte om att slå på käften utan om förmågan att tänka nytt.

David Lindén är författare och historiker. Han medverkar som fristående krönikör i SN.