Jonas Sjöstedt hade all anledning att le under Vänsterpartiets dag i Almedalen. Mandatperiodens vinnare är ingen mindre än V som både fått igenom sin politik samtidigt som de agerat opposition. Foto:

Larsson: Status quo gynnar Vänsterpartiet

Ledare

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

När Löfven i september 2014 meddelade att Vänsterpartiet inte skulle vara en del av regeringen var det nog många vänsterpartister som blev förkrossade. En förbannad Jonas Sjöstedt kallade det hela ett misstag. Efter fyra år med en svag regering som knappt kan hålla enad front går det att säga att mandatperioden antagligen varit Vänsterpartiets bästa någonsin.

Under mandatperioden har de haft inflytande över den rödgröna regeringen på de bästa av sätt. Med sina 37 procent har regeringen varit beroende av Vänsterpartiets stöd, vilket Vänsterpartiet har utnyttjat till max. Samtidigt har man sluppit ta ansvar, man har tydligt kunna markera mot regeringen när man inte håller med och blivit det oppositionsparti som Sjöstedt menade att man skulle vara. Miljöpartiet har i samarbetsregeringen kollapsat totalt och fått vika sig både politiskt och ideologiskt. Socialdemokraterna som inte är vana vid att behöva samarbeta har varit en dålig regeringspartner och kört över dem totalt. Kvar på sidan står Vänsterpartiet som vinnare.

Under mandatperioden har det varit mycket fokus på hur och vem som ska bilda regering efter valet. Alliansen utsätts för press och måste visa att de är ett alternativ. Socialdemokraterna måste visa att de är både regeringsdugliga och samarbetsdugliga. Miljöpartiet försöker lappa och laga med sjunkande förtroendesiffror. Ingen kräver att Vänsterpartiet ska visa upp ett regeringsalternativ eller vara regeringsdugliga. Ingen kräver att få veta hur Vänsterpartiet kommer förhålla sig till Sverigedemokraterna om de blir största eller näst största parti. De får igenom det de tycker är viktigt i budgeten, de markerar när de inte håller med och det räcker för såväl partiet som dess medlemmar. Löfven vet att han måste hålla sig väl med Sjöstedt, men Sjöstedt behöver inte hålla sig väl med någon. Det är en synnerligen bekväm situation för Vänsterpartiet som inget annat parti kan inta.

Vänsterpartiet har under mandatperioden vuxit i opinionen och mycket talar för att om Socialdemokraterna får behålla regeringsmakten så är det ett starkare Vänsterparti man behöver förhålla sig till. Den politiska kartan kan komma att ritas om efter valet men det problemet kommer inte vara Vänsterpartiets. Så länge inte Socialdemokraterna ensamma eller med en regeringspartner samlar egen majoritet kommer man behöva förhålla sig till Vänsterpartiet. Så länge man behöver göra det kommer Vänsterpartiet ha ett gyllene läge, men bara om regeringen är röd. Sjöstedt gick ut och sa att man är alltid beredd att förhandla, om det innebär att Vänsterpartiet får igenom sin politik. Frågan är dock vilka förutom Socialdemokraterna som är beredda att förhandla med Vänsterpartiet? Svaret är nog ingen och om Socialdemokraterna blir av med regeringsmakten i höst kommer Vänsterpartiets glansdagar vara över för den här gången.

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

Valet2018LedareVänsterpartietAlmedalenPolitikopinion statsbudget
Relaterat