Skyttesoldater vid Ledningsregementet i Enköping under inspektion.

Ledare: Att försvara friheten har aldrig varit osexigare

Ledare
annons

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Sverige är världens mest speciella land. Frivilligt äter vi rutten risk och dansar kollektivt runt en fallospelare på årets ljusaste dag. Som alla länder har vi våra traditioner, men vi är kulturellt unika. Till den grad att vi är världens mest sekulära och individualistiska land. Hur påverkar det demokratin och försvaret?

Studien World Value Survey har under årtionden undersökt och jämfört olika samhällens värderingar. Sverige har föga förvånande placerat sig i ytterkanten på kartan. Danmark och Norge är närmast, men ändå en ganska lång bit bort. Marocko, Zimbabwe och Pakistan är några av de länder som är vi är mest olika. De är kulturer med lite fokus på individens självförverkligande och andra konstiga fasoner. Familjen och nationen ligger högt upp i kurs, såväl som traditionella värden som knappast rimmar väl med postmodernistiska genusrapporter.

Vad innebär resultatet för vårt samhälle? Vi lever i en post-materialistisk verklighet där mindfulness och självhjälpsböcker är statsreligion. Vi uppmanas följa våra drömmar, tänka på oss själva och konsumera. Inom sociologin finns teorier som menar att människor tenderar att engagera sig i kollektiv som motsvarar samhällets rådande värderingar, exempelvis religioner. I Svenska kyrkan lämnar flera tusen medlemmar varje år. Forskningen menar att de gamla religionernas betoning av kollektiv och plikt inte är förenlig med den självförverkligande och individualistiska kulturen. Vi ser alla objekt, människor och institutioner som tjänster vi kan konsumera för vår egen vinning.

Poängen med detta är att principen även kan förklara svenskars försvarsvilja. Tomas Ekormo Karlsson skrev i en replik till min föregående ledare ”Försvar är ingen statlig service” att jämförelse inte håller (10/6-17). Statens verksamhet kan inte ses som företagsservice, eftersom vi inte kan välja att inte konsumera försvaret. Det finns där vare sig vi vill eller inte så länge den påtvingade skatten betalas in.

Försvaret existerar inte bara för att pengar pumpas in i statsapparaten, även om skatteinbetalningen sker genom tvång. I grunden bygger det på att någon står där och sköter frihetsbyggandet. Det är ingen ofrivillig konsumtion, då vi alla är delaktiga i dess existens. Det är människor och inte pengar som håller i vapen. Karlsson bekräftar snarare bilden av svenskars idé om att vi kan betala bort försvaret.

Kopplat till tidigare stycken om svensk kultur kan vi förklara, främst unga svenskars bristande försvarsvilja. Sverige är världens mest underliga land utifrån globala mått. Vi betonar inte nationens värde, står helst några meter ifrån varandra i busskuren och tycker plikt är osexigt. Varför försvara vår demokrati när vi kan publicera en selfie och få en egoboost?

I all fantastiskhet har vi tappat bort vår förståelse varifrån friheten härstammar. Friheten att vara den man är och skriva ett facebook-inlägg om dagens bullbak är en stor del av vår kollektiva identitet. Däremot är det tyvärr få som inser att möjligheten till självförverkligandet kräver sitt försvar. Demokratin måste alltid försvaras vare sig vi vill eller inte. Lite pliktkänsla hade varit gott.

Linnea Hylén

Läs mer om dessa ämnen

FörsvarVärnpliktLedare
annons

Mest delat denna vecka