Friare hyressättning handlar inte om att höja hyran för vanliga människor, utan om att skapa en öppnare och mer välfungerande hyresmarknad. Foto:

Ledare: Bostäder som behöver reformer

ledare

Därför måste hyresregleringen reformeras.

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Bostadspolitiken har lite oväntat hamnat högst upp på dagordningen i regeringsförhandlingarna. Inte minst reformer av hyresregleringen har fått en framskjuten position som en av Centerpartiets två viktigaste krav till Socialdemokraterna. Under valrörelsen var kraven på friare hyror ett av Socialdemokraternas främsta vapen mot borgerligheten ”Alliansen vill sänka din lön och höja din hyra” var ett av många budskap som trycktes ut på sociala medier från Sveavägen 68. Friare hyressättning handlar dock inte om att höja hyran för vanliga människor, utan om att skapa en öppnare och mer välfungerande hyresmarknad.

Prisbegränsningar av varor människor behöver i sin vardag är en vanlig socialistisk idé. Sänkta priser på det en familj måsta ha ska lämna mer pengar över till sådant de vill ha. Tanken är tilltalande, men har två stora brister. Om priset är lägre än efterfrågan så kommer för lite att produceras, samtidigt som de som ges möjlighet kommer konsumera för mycket. Underproduktion är ett mindre problem i Sverige, då den sänkta lönsamheten i att bygga hyresrätter förs över direkt till skattebetalarna genom att kommunal mark anvisad till hyresrätter säljs till ett lägre pris. Ett större problem är överkonsumtionen.

När priset på en vara är lägre än vad folk är villiga att betala kommer det vara fler som vill köpa än det finns varor. Den som väl får möjlighet att köpa billigt kommer däremot ta så mycket hen kommer över. I Venezuela ser vi det genom långa köer för att köpa mat samtidigt som ett fåtal lever i överflöd, och i Sverige genom långa väntetider för att få en hyresrätt samtidigt som en liten del av befolkningen bor i stora lägenheter med mycket låg hyra. Om skillnaden bara är några tusen i månaden, varför skulle ett barnlöst par med goda inkomster välja en lägenhet på 50 kvadrat när det finns dubbelt så stora att tillgå? En snabb koll på sidor för bostadsbyten ger en enkel överblick över hur bra det är att befinna sig på hyresmarknadens insida.

På Södermalm i Stockholm söker just nu ett barnlöst par efter någon som vill byta deras 100 kvadratmeter stora lägenhet med fönster åt tre håll och utsikt över både park och kyrka mot två mindre lägenheter. Månadskostnaden är 10 000 kronor. I Nyköping ser det liknande ut. Just nu finns det till exempel möjlighet byta till sig en centralt belägen och 105 kvadratmeter stor fyra till en månadskostnad på blott 8 800 kronor. Den som lyckas få ett sådant kontrakt lär inte släppa det i första taget. Därför måste hyresregleringen reformeras. Inte bara för nya bostäder, utan för hela beståndet.

Ett bra första steg skulle vara att tillåta fri hyressättning vid nybyggnation och vid nya kontrakt på gamla lägenheter. För att skydda hyresgäster bör möjligheten att höja hyrorna från ett år till ett annat begränsas, och oskäliga hyror kunna prövas mot hyresnämnden. Det skulle skapa en sundare användning av vår allmännytta samtidigt som befintliga hyresgäster skulle skyddas. Fler skulle helt enkelt kunna bo i hyresrätt, utan att det byggdes fler.

Isak Trygg Kupersmidt

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

BostadBostadsmarknadenLedarePolitik
Relaterat