Bostadspolitiken har kört fast. Inte ens hälften av landets invånare klarar inkomstkraven för en nyproducerad tvåa.   FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT

Ledare: Bostäder som ingen har råd med

Ledare

Att fler hyresrätter byggs får inte ta fokus från en illa fungerande bostadsmarknad där ingen har råd att bo.

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Svensk bostadspolitik och bostadsmarknad har länge varit dysfunktionell. Politiker har inte vidtagit de åtgärder som behövs för att fixa till en trasig politik. Även om Socialdemokraterna gärna skryter om att det numer byggs fler hyresrätter än under Alliansstyre så visar färsk statistik från SCB att inte ens hälften av alla landets invånare klarar inkomstkraven för en nyproducerad tvåa.

Bostadsexperter har länge varnat för att bostadsbyggandet är för dyrt och för homogent. Man bygger till fel pris och till fel målgrupp. I stället för att bygga billigt till de som behöver billigare hyresrätter bygger man dyra nyproduktioner till en välbemedlad medelklass.

De som är i behov av en bostad är unga hushåll utan eget kapital. De som inte har råd att köpa en egen lägenhet, eller kanske inte uppfyller de krav som ställs på den som ska köpa, men inte heller har råd med det som byggs nu. När även hyresrättsbolagen ställer krav på hyresgästens inkomst blir det ännu svårare att få tag på en bostad. Det måste bli lättare för den som står utanför bostadsmarknaden att komma in, men fler och högre krav i kombination med dyra nybyggen kommer knappast att lösa bostadskrisen.

Utan billigare bostäder riskerar dels en generation unga att stå utan en riktig egen bostad, men man riskerar även arbetsbrist inom jämförelsevis lågavlönade yrken i de städer där bostäderna är dyra. Äldre generationer blir kvar i sina stora billiga bostäder för att det är för dyrt att flytta till en nybyggd lägenhet. Det krävs åtgärder från politiskt håll för att komma tillrätta med problemen, där man bygger bostäder för olika grupper. Redan nu är bostadspolitiken direkt undermålig och görs ingenting snart kommer den bli ännu sämre.

Bostadskrisen är ingenting som kan lösas kommunalt även om kommunerna gärna sätter upp egna mål. Problemet är att det finns för få bostäder, och att de som byggs inte är anpassade efter de som är i behov av en bostad. Det behövs mer byggbar mark, möjlighet att bygga enklare bostäder och en rörligare bostadsmarknad där det frigörs bostäder. Svensk bostadsmarknad behöver inte dyra subventioner som ­höjer bostadspriser, ökar klyftor och göder byggföretag. ­Regeringens investeringsstöd för att bygga billigare hyresrätter har inte fått byggföretagen i Stockholm att nappa, trots att det finns en hög efterfrågan på billiga hyresrätter.

Bostadsexperter har varnat för detta länge, och ­politikerna kan inte bortse från den dysfunktionella­ bostadsmarknaden längre. Det är meningslöst att skryta om att fler hyresrätter byggs under ett visst ­politiskt styre, när de som är i behov av bostad inte har råd att bo där. Bostadspolitiken har inte råd att vara en kuliss, som maskeras bakom rubriker som att man bygger fler hyresrätter. Det som krävs är att ärligt kunna erkänna för väljarna hur icke fungerande ­bostadsmarknaden är och att nya hyresrätter inte kommer garantera några bostäder till de som behöver det.

Elin Larsson

Läs också

( 8 st )

Läs mer om dessa ämnen

BostadBostadsmarknadenInrikespolitikLedareUngdomar
Relaterat