USA:s president Donald Trump verkar göra allvar av sitt hot att lämna Parisavtalet om klimatet. Det är ett nedslående besked. Foto:

Ledare: Den egensinnige klimatförnekaren

Ledare
annons

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

På onsdagen meddelade två nyhetsbyråer att allt tyder på att president Donald Trump väljer att ta USA ut ur Parisavtalet. Det är väntat, på så vis att det är vad han sagt att han skulle göra under hela valrörelsen, men ändå omskakande för resten av världen. För innerst inne hoppades många att han skulle kunna övertalas att inte göra detta.

Parisavtalet är när det kommer till kritan bara ett avtal, många stater som skrivit på det kommer inte uppfylla sina åtaganden, och kraven var låga. De villkor som avtalet har fastslagit kan man lika gärna uppfylla utan att skriva under. Men Parisavtalet hade också en särskild symbolik. Att alla länder i FN förutom två skrev på ett och samma avtal skapade ett tryck och ett globalt samförstånd. Det var förutom en överenskommelse om att utföra vissa handlingar ett sätt att sätta en gemensam världsbild. När så många stater erkände klimatförändringar som ett problem och visade öppet att man är medveten om hotet var det en stark signal. Även om det sedan bara blir en läpparnas bekännelse för vissa.

Att USA, en av världens största länder och en av de viktigaste maktspelarna på den globala politiska scenen, nu drar sig ur avtalet är ett hårt slag mot just detta symboliska värde. Om Trump drar sig ur Parisavtalet utan att samtidigt signalera att han hade som avsikt att upprätta egna miljömål hade det varit problematiskt nog. Att presidenten nu väljer att både hoppa av avtalet och hantera hela frågan som om klimatet inte är något problem, det är särskilt illa.

För klimatet är ett problem. En av de absolut största utmaningarna vi överhuvudtaget måste handskas med. Att vi fortfarande eldar upp kol är helt häpnadsväckande. Trots öronbedövande mängder forskning och rapporter om hur vårt livsutrymme försämras allt mer av miljöförstöring finns det alltså fortfarande politiker som vägrar låtsas om detta. Att en av världens mäktigaste män nu är en av dessa personer är oerhört deprimerande.

Ska livet på planeten jorden säkras för framtida generationer av mänskligheten får vi nu allt färre livlinor att ta till, men visst finns det fortfarande några sådana. Marknaden har de senaste femtio åren verkat tämligen effektivt för att göra olja och kol inaktuellt. Solenergin är redan billigare än kol i många länder. Skulle det vidare komma till ett tydligt ultimatum för mänskligheten, då är chansen ändå stor att vi skulle lyckas samla oss för att försöka hitta tekniska lösningar, som exempelvis metoder för att utvinna koldioxid ut atmosfären. Men hotet är äkta, och USA:s agerande spelar roll. Det är nedslående att vi nu måste sätta vårt hopp till att vi tillsammans kan klara av att rädda vår egen planet inte tack vare USA:s ledarskap, utan trots det samma.

Hanna Marie Björklund

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

KlimatKlimatförändringarMiljöPolitikerUSA
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka