Valrörelsen där Socialdemokraterna hävdade att Sverige hade gått sönder har fått sina givna följder under fyra år. Den som målar allt i svart får svårt att tala om annat än mörker. Det måste Alliansen lära av.  FOTO: SIMON PAULIN / SVD / TT

Ledare: Det finns andra färger än svart

Ledare

I ett land vars regering tog makten på att hävda att något är sönder kan inte även oppositionen måla allt i svart.

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Höstens val närmar sig med stormsteg och det rör på sig i riksdagspartierna. De flesta partier har släppt sin valkampanj och sina valfilmer med sedvanliga budskap att om just deras parti fick styra skulle allt vara bättre.

Liksom föregående valrörelse byggde på att någonting var sönder, så kommer även denna valrörelse bygga på att Sverige är dåligt. Vi har under fyra år sett konsekvenserna av en regering som formade hela sin valrörelse på att något i Sverige hade gått sönder. Resultat av det har blivit ett trasigt land, med en trasig regering i en trasig tid, där folk får uppfattningen att det är dåligt även fast det är mycket som är bra och fungerar.

Sveriges politiker har delats upp i optimister och pessimister, där framför allt Moderaterna på en mandatperiod har gått från globalister till gränsvakter, där man målar upp en mörk bild av Sverige och vad som väntar i framtiden. Centerpartiet har valt en helt annan ton i sin valkampanj Framåt, där partiet visar att man vill stå för optimism och framtidstro.

Den som fokuserar på optimism och framtidstro blir lätt stämplad som naiv, anklagad för att inte se till verkligheten. Men läget är inte svart eller vitt. Även de som målar bilden svart måste erkänna att stora delar av Sverige är välfungerande, på samma sätt som de som står för optimism måste medge att det finns utmaningar som kan vara svårlösta. Kanske är det just blandningen av optimism och pessimism som gör att Alliansen kan vara alternativet för de som ser utmaningarna såväl som framgångarna och locka de väljare som tycker att Sverige är sönder men även de som är trötta på all den pessimism som präglat svensk politik.

Oppositionen måste tillföra hopp, inte bara måla allting i svart, inte bygga ännu en valrörelse på att Sverige är trasigt. Hellre visa att ny politik behövs även fast allt inte är totalt sönder. Det hör till oppositionens uppdrag att påpeka och föra en politik för att motverka ett samhälles negativa sidor, och lyfta fram de risker och hot som finns. Men en opposition kan inte enbart svartmåla landet de vill styra.

Centerpartiets valkampanj Framåt må vara en kliché men är samtidigt ett sätt att locka liberala framtidsoptimister, de som inte köper Moderaternas negativa budskap. Inom Alliansen finns det en splittring, det framtidsoptimistiska anslaget konfronteras med ett mer konservativt budskap från högerflanken om att det mesta var bättre förr och att höga murar är lösningen. Den samhällsbeskrivningen gör att det gemensamma budskapet formar en blandning av framtidstro och mer mörka toner.

Politiker behöver lyfta fram vad som inte fungerar som deras politik kan lösa. Samtidigt som de erkänner att det är väldigt mycket som faktiskt fungerar. Att göra båda delarna i en allians är inte så dumt, för den som vill berätta att de kan regera i med- och motgång – och visa att Sverige inte bara är sönder.

Elin Larsson

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

AlliansenInrikespolitikLedareVal 2018
Relaterat