Rosémingel i Visby, kanhända är Almedalen på väg att bli en politikervecka bland flera? Foto:

Ledare: Det finns plats för mer än rosé

Ledare
annons

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Almedalsveckan har startat. Ett politiskt jippo där såväl partier som kommuner, regioner och PR-byråer lägger kopiösa summor på att nå ut och synas – men för vilka då?

Till ön flockas folk i tusentals, 2016 lockade politikerveckan på Gotland 40 000 besökare och vartenda år hörs samma kritik: Almedalsveckan är dyr och elitisk och når inte ut till vanliga väljare. Likväl återkommer alla år efter år med det ena storslagna minglet och seminariet efter det andra. Frågan man bör ställa sig är om det verkligen är elitistiskt att mötas? För inte vill vi att våra politiker bara ska hänga hemma vid köksbordet?

Skillnaden från tidigare år är att kritiken mot Almedalsveckan sticker ut och för första gången ifrågasätts på riktigt. I stället för de sedvanliga något tröttsamma argumenten om att Almedalsveckan är ett dyrt och verkningslöst jippo, meddelade statsminister Stefan Löfven redan i februari att han inte kommer delta i årets politikervecka. Anledningen? Han vill träffa folk som kanske aldrig skulle åka till en politikervecka. De som inte är redan är politiskt intresserade, ungdomsförbundare eller PR-konsulter.

Utöver detta har Järvaveckan lanserats, en politikervecka för att minska avståndet mellan politiker och invånare. Det är ett syfte Almedalsveckan inte lyckats uppnå, utan år för år snarare kommer längre och längre ifrån. Oavsett om Stefan Löfven vill plocka politiska poäng genom att möta verklighetens folk, eller faktiskt har dragit slutsatsen att rosémingel med de redan frälsta är verkningslöst, finns skäl att här fundera över Almedalens framtid. Är det verkligen en politikervecka eller är det bara en härlig vecka med intressanta seminarier för de som bryr sig? Och om det bara är en härlig vecka för de som redan bryr sig, är det då rimligt att landets statsminister hoppar över det? För vad fyller en politikervecka för syfte om politikerna till slut inte vill åka dit?

Efter Järvaveckans första genomförande är det svårt att säga om den kommer få en likartad status som Almedalsveckan. Men kanske kan det faktum att statsministern avstår den här gången – vilket även Göran Persson och Fredrik Reinfeldt har gjort tidigare – i kombination med Järvaveckan leda till fler alternativa forum och mötesplatser under någon av de andra veckorna på året. I september väntar exempelvis Forum Nyköping för andra året i rad.

För inte behöver politiska mötesplatser krocka med varandra. Snarare visar man väljarna att politikerna precis som väljarna finns överallt. Det behövs forum där medborgarna kan få ta del av politisk debatt och där kommuner och regioner kan visa upp sin verksamhet utan att lägga hundratusentals kronor. Detta utan att en elitistisk rosévecka nödvändigtvis inte längre fyller ett syfte, bara ett annat slags syfte.

Elin Larsson

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingLedarePolitikPolitikersommar
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka