Om det nu är så att Nordea har fått nog och vill flytta så känns den föreslagna avgiften inte som det enda motivet bakom beslutet. Foto:

Ledare: Dyrköpt attityd till värdeskapare

Ledare
annons

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Efter ett turbulent år i Företagssverige med flera nya bud från regeringen om skatter och avgifter börjar vissa företag få nog. Bankerna var de senaste att få en ny lag i och med regeringens annonsering av en höjd avgift till resolutionsreserven, den buffert som ska kunna träda in vid finanskriser. Nordea har varit en av dem som har protesterat mest. För någon vecka sedan dök ett envist rykte upp om att de nu hade bestämt sig för att flytta huvudkontoret från Sverige. Något banken dock inte har bekräftat.

Flytten har fått många att reagera starkt och kritisera regeringen för att deras företagspolitik driver bolag ur landet. Just den höjda resolutionsavgiften är inte det största problemet. Det kan vara motiverat med en högre avgift för banker. Att skattepengar automatiskt ska gå till att rädda banker och deras affärsverksamhet är vare sig en självklar eller en nödvändigtvis frihetlig åsikt. Banker har skyldigheter på en fri marknad som alla andra företag.

Vad som däremot kan konstateras är att det känns tveksamt om det är en genomtänkt bedömning av risker som ligger bakom regeringens agerande, eller om den bara fortsätter att leta efter nya intäktskällor. Om det nu är så att Nordea har fått nog och vill flytta så känns den föreslagna avgiften inte som det enda motivet bakom beslutet. Den här regeringen, med finansminister Magdalena Andersson (S) i spetsen, har gång på gång uppvisat en häpnadsväckande dålig attityd till företagande. Regeringen har tidigare annonserat nya 3:12-regler, vilket avgör hur mycket pengar man kan ta ut från ett aktiebolag till en viss skattenivå. Ett sätt att försöka klämma ut så mycket pengar som möjligt ur företagare. Detta lagförslag kommenterade Andersson nyligen som att det var helt oproblematiskt för att det ”bara drabbar dem som hänger vid Stureplan”.

Det är ett så arrogant uttalande så man häpnar. Finansministern implicerar att det finns någon sort ”rik överklass” som bara hänger runt vid Stureplan utan att göra något. Företagare generellt är inte snubbar i kostym. Det är en verkstad i Norrköping, en revisionsfirma i Falun, en Ica-butik i Malmö. Att Anderson kategoriskt viftar bort kritik mot nya skatter – med funktionen att bestraffa dem som försöker skapa överskott – med att de är ett gäng odugliga typer som hänger runt är provocerande.

Samhället gynnas inte av den här typen av retorik. Det är generellt sämre för alla om företag som bidrar till välfärden väljer att lägga ner. Det är sämre för alla om strävsamma individer som vill jobba hårt väljer bort att starta företag eller arbeta fler timmar för att skatten är så hög. Banker har inte automatiskt rätt i allt de säger, men det som finansministern håller på med är allt annat än konstruktivt. Det riskerar bara att leda till att fler värdeskapare tappar lusten att bidra mer.

Hanna Marie Björklund

Läs också

( 12 st )

Läs mer om dessa ämnen

BankEkonomiEkonomi/FöretagLedarePolitikskatter
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka