Spekulationerna kring ett kommande presidentskap för tv-mogulen Oprah Winfrey är i linje med vår tids utveckling och en effekt av anti-etablissemang och förkastandet av etablerade politiker. Foto:

Ledare: En såp-Oprah för mycket

Ledare

Kvinnor har inte krossat glastak i decennier för att vem som helst ska kunna bli president.

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Mediemogulen Oprah Winfrey belönades i dagarna med ett Cecil B. DeMilles utmärkelse under Golden Globe-galan, den första svarta kvinnan att motta priset. I vågorna av #metoo höll hon ett hyllat tacktal till de kvinnor som aldrig hyllas och inte många minuter efteråt talades det om Oprah som USA:s nästa president.

Oprah är naturligtvis inte vilken mediemogul som helst. Hon har i decennier jobbat för svartas rättigheter i USA och har banat väg på ett sätt som få andra kvinnor har gjort i branschen. Men spekulationerna kring ett kommande presidentskap är i linje med vår tids utveckling och en effekt av anti-etablissemang och förkastandet av politiker. Politikerrollen har förändrats och nu ser vi en reaktion mot etablerade partier och gammal typ av politik. Det senaste presidentvalet i USA visade det klart och tydligt där vi å ena sidan hade en erfaren kvinna med mångårig erfarenhet av det politiska hantverket, och å andra sidan en kändis med noll politisk erfarenhet. Genom att ställa sig själv som ett alternativ mot det politiska etablissemanget lyckades Donald Trump bli USA:s president. Lika mycket som det stod mellan den erfarna kvinnan och den typiske mannen, lika mycket stod det mellan etablissemanget och alternativet.

För vem syns mest? TV-stjärnan eller den långsiktiga lagstiftaren med tre mandatperioder i kongressen? Naturligtvis är det kändisen. Även om Sverige må ha ett högt valdeltagande är det antagligen fler som kan nämna svenska tv-kändisar än namnge Sveriges ministrar. Politik handlar om genomslag och om att synas och en kändis som för fram politiska åsikter kommer att få större genomslag än om det sägs i en politisk debatt. Men ett bra tal på en gala ska inte betyda presidentspekulationer för världens största supermakt.

Det fina med demokrati är att vem som helst kan bli politiker. Men bara för att vem som helst kan bli politiker betyder inte det att vem som helst bör bli politiker.

Folkvalda församlingar bör bestå av en blandning. Det ska inte enbart vara politiska broilers som har gjort den politiska resan från ungdomsförbund till riksdagsledamot, men det ska inte heller vara kändisar som från en dag till en annan får en plötslig vilja av politiskt vilja förändra. Politik är ett hantverk precis som vilket yrke som helst, få chefer skulle bli just chefer utan relevant kompetens och erfarenhet. Vi ska inte underskatta eller förminska betydelsen av vad man kan lära sig under några mandatperioder i en folkvald församling. Oprah Winfrey ska hyllas för ett fantastiskt tal, men hon bör hyllas inom sitt område. För när hörde man senast allmänheten eller media hylla en politiker för ett tal i kongressen?

Att hylla en kändiskvinna som för fram politiska åsikter när man samtidigt inte har koll på de politikerkvinnor som i decennier kämpat i manlig motvind och stött på glastak efter glastak, det är inte feminism, det är populism.

Om Trump kan så kan Oprah stämmer inte. Trump kan inte.

Elin Larsson

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

Donald TrumpDemokratiLedareUtrikespolitik
Relaterat