Irländarna röstade ja till en uppluckring av landets hårda abortlagar.  FOTO: PETER MORRISON

Ledare: Ett steg framåt för kvinnors frihet

Ledare

Irlands omröstning om abortlagarna är ett steg i rätt riktning, men ännu är kvinnors frihet inte att ta för given.

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Det var för många ett välkommet valresultat när det visade sig att ungefär 66 procent valde att rösta ja för att lätta upp Irlands abortlagar. Irland har idag bland de hårdaste abortlagarna och så sent som 1983 skrevs förbudet in i grundlagen. Det vinnande förslaget om att få till en ändring av det åttonde tillägget i grundlagen som förbjuder abort var välkommet, men inte en vinst som går att ta för given.

Man kan resonera i om glaset är halvfullt, eller halvtomt. Även om varje frihetlig lagförändring såklart är en vinst i sig så kan vi ännu inte ta kvinnors frihet för givet. Det är välkommet att ett europeiskt land, eller vilket land som helst, som har så pass stränga lagar som Irland har väljer att lätta på dem men i andra europeiska flera länder har utvecklingen gått åt fel håll. Ser vi inte upp är risken att Europa, som idag är ett område där de flesta länder är helt utan restriktioner vad gäller skäl till abort, blir ett område där frihet efter frihet förloras.

Vad som är lätt att tro är hårda abortlagar i länder långt bort från oss är i själva verket verklighet i några europeiska länder. Länder där svenskar kanske gärna åker och semestrar, och för den delen förväntar sig vård i enlighet med EUs sjukvårdssystem. Varken Malta eller Vatikanstaten tillåter abort ens om det är fara för moderns liv. Gamla Sovjetstater har tidigare tillåtit aborter men i ett flertal öststater går utvecklingen åt helt fel håll. Sedan Lag och rättvisa tog makten i Polen 2015 har friheten inskränkts bit för bit vilket innefattade ett lagförslag om gå från restriktiva abortlagar till att helt förbjuda och kriminalisera abort. Efter häftiga protester backade man från lagförslaget men förslagsgången visar bara hur ett land som svenskor en gång åkte till för att göra aborter nu inskränker på kvinnors rättigheter och att frihet aldrig är att ta för givet. I Italien har man sett flertal fall på hur så kallad samvetsvägran bland sjukvårdspersonal lett till att kvinnor vägras vård.

Länder där det ska vara lagligt tillåter samtidigt läkare och annan sjukvårdspersonal att vägra i enlighet med samvetsfriheten. Den som får ta konsekvensen är kvinnan som behöver vård och hjälp. Länder som på papperet tillåter fri abort säger också att det egentligen ska råda fara för kvinnan, eller att det ska finnas en social eller ekonomisk anledning till att göra aborten. Vårt grannland Finland är ett sådant exempel.

I ett Europa där vi sett att ett flertal länder går mot mindre frihet och mer rättslig inskränkning är varje vunnen frihet välkommen och viktig. Glaset är halvfullt, för på det stora hela blir världen bättre. Men varje liberal måste fortfarande slå vakt om friheten. Irlands lagändring är ett steg på vägen, men visar samtidigt på att kvinnors frihet inte har varit att ta för given, inte ens i det moderna Europa.

Elin Larsson

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

EuropaJämställdhetLedare
Relaterat