I nästa månad genomförs den stora försvarsövningen Aurora, bland annat i östra Sörmland. Samtidigt hävdar mer än lovligt vilsna fredsaktivister att vi hellre ska bli ockuperade av främmande makt än öva försvar. Foto: Joakim Serrander 

Ledare: Fredsaktivister blir till nyttiga idioter

Ledare

Den som propagerar för att hellre bli ockuperad än att försvara sig gör sig till ett lydigt redskap åt aggressiv främmande makt.

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

I september kommer Försvarsmakten att genomföra den största försvarsövningen i modern tid: Aurora 17. Tillsammans med Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Litauen, Norge och USA kommer Sverige att öva inför ett angrepp. Oxelösund, Nyköping och Björnlunda är några av de områden som övningen kommer att äga rum i. Det är 20 år sedan en sådan stor försvarsövning genomfördes i Sverige, vilket både gläder och oroar. Vår gemensamma säkerhet bygger på samarbete med våra grannländer och grundbulten är vår försvarsmakt. Dock håller inte alla med om det resonemanget.

Delar av den svenska fredsrörelsen har under året startat kampanjen ”Stoppa Aurora” och genomfört ett antal demonstrationer mot försvarsövningen. Via sin hemsida bjuder de in aktivister till en fredsaktion där de tänker ”stoppa pågående krigsförberedelser” i september. Det är oklart vad de tänker göra, men det är ett oroväckande språkbruk som för tankarna till sabotage.

Initiativtagaren till Stoppa Aurora, Pelle Sunvission säger i en intervju att en försvarsmakt inte ger någon garanti för skydd mot krig. Han fortsätter: ”Man kan även fundera på vad det är som ska försvaras. Det pratas ofta om att försvara Sveriges gränser. Men det viktiga är att försvara människor som befinner sig i Sverige, och då är det inte alls givet att det bästa är att ställa upp ett stenhårt militärt försvar. Kanske är det bättre låta sig bli ockuperad och sedan jobba stenhårt mot förtrycket. Kanske ska försvaret inte rikta in sig på att förhindra invasion utan på att omöjliggöra ockupation” (Stockholms Fria, 17/8-17).

Det finns flera svagheter i Sunvissions analys, exempelvis att ett militärt försvar inte skulle vara det bästa sättet att försvara Sveriges befolkning. Det är ett återkommande påstående som pacifister ofta lyfter, men det finns få konkreta försvarsalternativ som inte består av mer än diplomati och mjuka kuddrum. Diplomati fungerar i fredstid, men i krig blir diplomatin så lätt bara tomma ord.

En annan av meningarna bör också uppmärksammas. Sunvission ser ockupation som ett rimligt alternativ. Det är viktigt att göra skillnad på pacifism och att tillåta ockupation av fiendemakt. Vad är vår demokrati värd om vi väljer förtryckande ockupation framför vår nuvarande frihet? Menar en av Stoppa Auroras initiativtagare att de hellre väljer utländsk ockupation framför ett Sverige med försvarsmakt?

Det är en läskig tanke som hotar freden mer än försvarsövningar någonsin kan göra. Det är förvånande att svenska pacifister låter sig vara nyttiga idioter åt en aggressiv främmande makt. En ockupation är alltid enklare om den inhemska befolkningen är positiv till ockupanterna. På andra sidan Östersjön finns i dag ett Ryssland som annekterat delar av ett europeiskt land och använder sig av en aggressiv retorik mot Europa. Aurora 17 är en försvarsövning som ligger helt rätt i tiden.

Linnea Hylén

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

FörsvaretLedareSäkerhetspolitik
Relaterat