Påstår man sig driva värderingsfrågor, då måste man som liberal även slå vakt om friheten. I de stora frågorna såväl som på den lilla uteserveringen.  FOTO: MARCUS ERICSSON/TT

Ledare: Frihet är ett värderingsval

Ledare

Att stå på den enskilda människans sida och värna om friheten är stora och viktiga värderingar, speciellt för ett liberalt parti.

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Valet 2018 har lanserats som ett värderingsval. Under sina kommundagar lanserade Centerpartiet sin valplattform där partiet påstår sig stå för de värderingar som utgör grunden för ett fritt och tryggt samhälle, ett samhälle där S och SD är de stora huvudmotståndarna.

Att stå på den enskilda människans sida och ­värna om friheten är stora och viktiga värderingar, speciellt­ för ett liberalt parti. Men i värderingsvalet räcker det inte med fina ord. Det kräver konkreta handlingar som visar att man slår vakt om liberalismen. Det ­behöver man inte vänta på ett regeringsskifte för. ­Liberaler måste alltid oavsett slå vakt om friheten. Ett värderingsval där man inte värnar om frihetens principer är ett värderingsval som Socialdemokraterna vinner och deras värderingar framstår som de främsta.

Under mandatperioden har den rödgröna regeringen presenterat klassisk socialdemokratisk och miljö­partistisk politik, med förbud och inskränkningar på stora och små områden. Nu senast kom förslaget om rökförbud på uteserveringar. Det kan tyckas vara en icke-fråga i den stora politiken, och nog finns det viktigare frågor såsom miljöhot och människors säkerhet, men det handlar likväl om vilka värderingar man sänder ut.

Förbud mot det man inte tycker är bra är en typisk socialdemokratisk värdering. Den givna motpolen borde vara Centerpartiet och Liberalerna, men av någon anledning är det sällan enkelt att stå upp för friheten.

Partiledaren Jan Björklund (L) kommenterade det hela på ett rakt och enkelt sätt: ”Jag är inte rökare. Men jag accepterar att alla inte vill leva precis som jag. Allt kan inte förbjudas”.

För Liberalerna är det givet att rösta nej till förslaget­ om rökförbud på uteserveringar, för Centerpartiet inte lika givet utan man vill avvakta propositionen. Alla partier som påstår sig stå för frihetliga värderingar borde alltid resonera precis så som Björklund ­resonerar. Utan att tveka eller invänta propositioner. Tyvärr vacklar såväl Liberalerna som Centerpartiet i sina liberala värderingar allt för ofta.

Ska valet 2018 handla om värderingar bör de liberala partierna ännu tydligare slå vakt om sina liberala värderingar och inte vackla i vare sig stora eller små frågor. Ett val som fokuserar på värderingar ingjuter hopp, om vi kan tala om de stora idéerna i stället för små politiska frågor. Men som alltid i politiken är det lätt att fastna i symbolfrågor i stället för att diskutera de stora idéerna.

Som ett liberalt parti borde man alltid kunna ­motivera sina förslag utifrån sina ideologiska värderingar men det görs alltför sällan. Det är svårt att se att partierna kommer lyfta från symbolpolitik till värderingspolitik grundad i den egna ideologin. Det lockar sällan nya väljare, svarar inte på frågorna i valstugorna och ger framförallt inga stora rubriker.

Men påstår man sig driva värderingsfrågor, ja då måste man som liberal även slå vakt om friheten. I de stora frågorna och på den lilla uteserveringen. Allt ­annat är ett liberalt svek.

Elin Larsson

Läs också

( 13 st )

Läs mer om dessa ämnen

Jan Björklund (L) HälsaLedareLiberalismPolitik
Relaterat